רשיונות עסק, בבקשה
אם אתם נוהגים על כלי רכב, סביר להניח שיש ברשותכם רישיון נהיגה בתוקף (אנחנו ממש מקווים) ובמידה ותידרשו לבדיקת שוטר שגרתית, תוכלו להראות את המסמכים הרלוונטיים ולהמשיך בדרככם.
רישיון עסק דומה מאוד ברעיון שלו, רק שבמקום רכב מדובר על אישור להפעיל עסק בישראל באופן תקני, ובמקום המשטרה אלו יהיו הרשויות שיצטרכו לקבל אסמכתא לכך שאתם אכן יכולים להפעיל עסק כחוק וכי ביצעתם את כלל הסידורים הדרושים לשם כך. אז מי רשאי לקבל רישיון עסק בישראל? אילו סוגי רישיונות עסק קיימים? ומה קורה אם החלטתם בכל זאת להפעיל עסק ללא רישיון?
רישיון עסק הוא היתר בעל סמכות חוקית המופק על ידי משרד הרישוי וכל מטרתו היא לוודא את הפעילות החוקית והתקינה של העסק שלכם. רישיון העסק מהווה בעצם אסמכתא לכך שבוצעו כל הפעולות הנדרשות להקפדה על הבטיחות והבריאות של אלו שעתידים לבוא בממשק פיזי עם העסק שלכם.
מעוניינים לארח פגישת עבודה במשרד החדש? רישיון עסק תקני יעיד שהקולגות והמבקרים שעתידים להגיע אליכם מבוטחים במקרה של שריפה, למשל (לא עלינו). רוצים להזמין את הקולגות לקפה וקרואסון במאפייה שזה עתה הקמתם? רישיון עסק תקני יעיד שהמים בברז ראויים לשתייה, למשל. על איכות הקפה אגב אם תהיתם, עדיין אין בקרה ממשלתית 🙂
מי מחויב להוציא רישיון עסק והאם ניתן גם להסתדר בלעדיו?
נדגיש ונאמר כי צו רישוי העסקים, הצו שמחייב בתי עסק להוציא רישיון עסק, לא מתייחס לכל העסקים (עוסק פטור שמתמחה במתן שירותי אונליין לבניית וקידום אתרים מהבית לצורך העניין, לא מחויב ברישיון עסק), אלא למספר תחומים עיקריים: בריאות, רוקחות וקוסמטיקה, דלק ואנרגיה, מזון, מים ופסולת, חקלאות ובעלי חיים, מסחר, נופש וספורט, רכב ותחבורה, שירותי אבטחה ושמירה, שירותי מתן נשק ותחמושת, תעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים. אם העסק שלכם נמצא באחת מהקטגוריות שציינו, הוצאת הרישיון הוא בגדר חובה ואינה סובלת דיחוי, הרי שהפעלת עסק ללא רישיון שכזה מהווה עבירה פלילית לכל דבר ועניין.
בין הפעולות הנדרשות עבור קבלת רישיון שכזה תוכלו למצוא סידורי כיבוי אש, הקפדה על תנאי תברואה נאותים, מניעת מטרדים לסביבה, וידוא בטיחות המבנה, שמירה על איכות חייו של הציבור ועוד דגשים נוספים שלא נרחיב עליהם כרגע. חשוב לעצור בנקודה זו ולהדגיש מעבר לכך, בתור בעלי עסקים, קיימת התחייבות מוסרית כלפי הלקוחות העתידיים שלכם ורווחתם. רישיון עסק תקף מהווה מעין הסכם עימם, על כך ששמתם את שלומם ובריאותם בראש מעיינכם.
עסק אחד – ארבעה רשיונות
למעשה, את רישיון העסק מומלץ להוציא לפני הפתיחה הפיזית של העסק עצמו, או במקרים אחרים, כאשר מחליפים בעלות, משרד או מבנה לעסק הקיים. כדי לדאוג שאכן תקבלו את רישיון העסק שלכם בזמן, עליכם לבצע מספר פעולות חובה. אולם, עוד לפני ביצוע פעולות אלו, עליכם להחליט ולוודא לאיזה רישיון עסק אתם זקוקים, שכן יש ארבעה סוגים עיקריים כשההבדלים העיקריים ביניהם נעים סביב התוקף שלהם:
רישיון עסק לצמיתות
רישיון הנפוץ והמבוקש ביותר מאחר והוא תקף לתמיד מרגע הוצאתו, או עד שרשות הרישוי תבטל אותו
רישיון תקופתי – הרישיון הזה זהה לקודם, אך בעל תוקף של בין שנה אחת לחמש, כאשר בתום תקופה זו יש לבצע חידוש רישיון
היתר זמני – מדובר על היתר ולא רישיון, ותוקפו מוגבל לתקופה של עד שנה אחת
רישיון זמני – רישיון שמוגבל בפעילות שתוקפה הוא פחות משנה (למשל, עסק שמיועד לפעול רק בחודשי הקיץ)
רישיון עסק בשישה שלבים (יחסית) פשוטים
עתה, כאשר הבנו אילו סוגי רשיונות עסק קיימים, ניגש למלאכת הוצאת הרישיון עצמו, והיא מורכבת ממספר פעולות. שתי הפעולות הראשונות הן באחריותכם, ולאחר מכן, יועבר הטיפול אל הרשות המקומית:
- הכנת מסמכי הבקשה וקבלת מידע – עליכם ליצור קשר עם הגוף הרלוונטי לרישוי עסקים במקום מגוריכם (אל דאגה, אפשר לעשות זאת אונליין) על מנת לקבל תמונה מלאה של אילו מסמכים וטפסים צריכים להופיע בבקשה לרישיון עסק
- הגשת טופס הבקשה – יש למלא ולשלוח את הטופס המלא לבקשת קבלת רישיון עסק בתוספת חתימה
- בחינה ראשונית – בשלב זה תיבחן בקשתכם על ידי היחידה לרישוי עסקים יחד עם כל המסמכים שהגשתם. לשלב זה מלווה גם אישור מיוחד שיונפק מטעם הרשות, שמעיד על כך שאכן הגשתם בקשה במועד הרלוונטי
- בחינת הגורמים המאשרים – כעת, הבקשה שלכם משוגרת לכלל הגורמים הרלוונטיים הקשורים להחלטה (משרד הבריאות, המשרד לביטחון פנים, מכבי האש וכו') שם היא תיבחן ובסופו של דבר, ובמידה והיא עומדת בכל התנאים, גם תאושר
- החלטה – מחזיקים אצבעות? בתום איסוף ובחינה של כל חוות הדעת משלל הגומרים שציינו, הרשות תגיע להחלטה בדבר הבקשה שלכם ותעביר את תשובתה אליכם
- הנפקת רישיון או ערעור – ובכן, זה הרגע המיוחל לו חיכיתם! לאחר שתקבלו את האישורים הסופיים יונפק לכם רישיון העסק ותוכלו סוף סוף להתחיל… לעסוק 🙂
אם התשובה שתקבלו תהיה שלילית, פירוט אודות הליקויים אותם נדרש לתקן יועבר אליכם. במצב זה תוכלו להגיש את הבקשה מחדש לאחר טיפול בבעיות שצוינו, או לחילופין, לערער על ההחלטה. בסופו של יום, כמו בכל מערכת בירוקרטית, גם כאן מה שמשחק תפקיד הוא נטו עמידה או עמידה בתנאים. לכן, גם אם לא קיבלתם את רישיון העסק שלכם, אל תהיו בלחץ. פשוט עקבו אחר הדרישות וההוראות שיוצגו בפניכם והגישו את הבקשה מחדש. אנו בטוחים שתקבלו את הרישיון במהרה!
קיבלתם את רישיון העסק שלכם? ברכותינו. כעת מתחיל השלב המאתגר באמת – הקמת עסק שמסב לכם והנאה וסיפוק בחיים, ערך ומענה איכותי ללקוחות שלכם וכמובן – יתרה חיובית בעובר ושב.