לדאוג לסכום כסף חודשי לגיל פרישה זה לא דבר חדש – האימפריה הרומית הגתה את הרעיון לקצבאות לחיילים שפרשו משירות בגיל מבוגר כבר במאה הראשונה לפני הספירה. זה פתח את השער למסורת ארוכה של פנסיות צבאיות, אבל עד המאה ה-19 אנשים היו צריכים לעבוד כל החיים במובן הכי מילולי שיש כדי להתפרנס. מאז העולם השתנה והפנסיה הפכה לחובה חוקית במטרה להעניק לנו ביטחון כלכלי והבטחת הכנסה שוטפת בגיל הזהב או במצבים שבהם לא נוכל לעבוד.
רגע לפני שממשיכים, נגיד שיש כמה כלים לחיסכון פנסיוני: ביטוח מנהלים – חוזה חיסכון פרטי עם חברת הביטוח שנחשב לרוב יקר, עם תנאים מגבילים ולא משתלם; קופת גמל – קופת חיסכון עם ניחוח של סבתא שבה אפשר לחסוך כסף עד הפנסיה; וקרן פנסיה – חיסכון משותף של קבוצת אנשים ("עמיתי הקרן") שמנוהל בבית השקעות או בחברת ביטוח. אנחנו נדבר על קרן הפנסיה, למרות שהעקרונות שנסביר פה תקפים גם לשאר המכשירים.
מי את, קרן?
קרן פנסיה מורכבות משני חלקים עיקריים – המרכיב הביטוחי ומרכיב החיסכון הפנסיוני. כלומר, דרכה גם אפשר לחסוך כספים וגם לרכוש ביטוח חיים וביטוח אובדן כושר עבודה. כמה יעלו הביטוחים האלה? כמה שאנחנו נחליט. אם אנחנו עובדים במקצוע מסוכן, כדאי שאןבדן כושר העבודה יבטיח פיצוי גבוה. אם יש לנו ילדים, כדאי שביטוח החיים יהיה משמעותי. אם אנחנו רווקים וחשופים רק לכוויה בלשון מהלאטה, אפשר להסתפק בסכום נמוך יותר. לכל אחד מהביטוחים האלה יש עלות מסוימת וגם תמורה שנקבל "בקרות המקרה" כמו שסוכני ביטוח אוהבים להגיד.
ועכשיו, נדבר על החיסכון. פה, זו מתמטיקה די פשוטה – הסכום שהפקדנו, פלוס התשואה שהכסף עשה במסלולי ההשקעה השונים מינוס דמי ניהול.
איך בוחרים קרן פנסיה?
דמי ניהול: דמי הניהול הפכו לסדין אדום עבור הרבה אנשים, ואנחנו כאן כדי לעשות סדר בדברים. דמי ניהול של קרן פנסיה נחלקים לשניים: דמי ניהול מהפקדה – הסכום שאנחנו מפקידים כל חודש; ודמי ניהול מצבירה – אחוז מהסכום שהצטבר לנו. אותו אחוז מצבירה הוא הסכום שאליו צריך לשים לב – הוא זה שנגזר מסך כל הקרן שלכם. לדוגמה, שינוי של 1% בדמי הניהול מצבירה בתיק עם 400 אלף ש"ח שווה לכם כל שנה 4,000 ש"ח. בחשבון פשוט, עד הפנסיה מדובר בחיסכון של עשרות בואכם מאות אלפי שקלים. כדאי לדעת שמשרד האוצר ורשות שוק ההון בחרו עבורכם ארבע קרנות נבחרות לחיסכון הפנסיוני בתנאים אטרקטיביים, ורוב הקרנות שלא נבחרו הבינו שהן צריכות להישאר תחרותיות ומציעות דמי ניהול באותם אזורים.
התשואה: החשיבה שקרן שעושה תשואה גבוהה יותר היא קרן שכדאי להשקיע בה היא כבר לא נחלת הכלל בשנים האחרונות. יועצים פנסיונים מסוימים אומרים שקרן שעושה תשואות גבוהות לאורך זמן היא קרן שמנוהלת נכון ומקבלת החלטות השקעה טובות. אחרים אומרים שתשואות עבר לא מעידות על תשואות עתיד ושאין קשר ביניהן. משרד האוצר אמנם מפרסם באתר גמל-נט את התשואות של כל קרן וההשוואה שם פתוחה לכולם בצורה די פשוטה (אלה פשוט טבלאות עם שם הקרן, המסלול והתשואה בשנים האחרונות) וחוץ מזה לנו אין משהו חכם נוסף לומר פה, ובטח שלא להמליץ. תבררו עם משפחה, חברים עצמאים ותחליטו בעצמכם. השוק הזה די קטן והשמות של השחקנים ידועים לכולם.
בואו נדבר במספרים
חובת ההפרשה לעצמאים מחושבת על פי ההכנסה החייבת במס ומתחלקת לשתיים:
- הכנסה בגובה עד מחצית מהשכר הממוצע במשק – הפרשה של 4.45% לפנסיה.
- הכנסה מעל למחצית השכר הממוצע במשק ועד גובה השכר הממוצע – הפרשה של 12.55% לפנסיה.
אז כמו שאפשר לראות, חוק פנסיה חובה לעצמאים דורש הפקדות של סכומים קטנים יחסית. כדי להגדיל את החיסכון הפנסיוני וליהנות מהטבות מס נוספות, מומלץ לחסוך יותר מהמינימום שהחוק דורש, לפחות עד התקרה לקבלת הטבות מס. תקרת ההפקדה לקרן הפנסיה עומדת על 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק (השכר הממוצע במשק הוא כ-11,900 שקלים בשנת 2023), כלומר ההפקדה המקסימלית היא כ-4,980 שקלים בחודש.
שנתי או חודשי?
לא תמיד יודעים מראש מה תהיה ההכנסה השנתית החייבת במס ולכן, אפשר לבצע הפקדה לחיסכון הפנסיוני בהפקדה על בסיס חודשי או רבעוני, ולהשלים בסוף השנה, או לבצע הפקדה חד פעמית על בסיס שנתי.
כולם חייבים להפקיד?
כמעט כולם. העצמאים שלא צריכים להפקיד לפנסיה הם אלו שמתחת לגיל 21, מעל גיל 60 שהוא גיל הפרישה המוקדמת וגם עצמאים חדשים, כאלו שקיבלו את המעמד פחות מחצי שנה לפני סיום שנת המס הרלוונטית.
רגע, ומה עם אלו שגם שכירים?
עצמאים שהם גם שכירים או כמו שאנחנו אוהבים לקרוא להם – עצמא"שים מפרישים לקרן הפנסיה לפי ההכנסות כשכירים. אם ההפקדה כשכירים עברה את חובת ההפקדה כעצמאים לא תצטרכו להפקיד עוד. אם היא נמוכה יותר, תצטרכו להשלים את ההפרש.