מה זו בעצם חרדה? בזמן שפחד הוא תגובה טבעית לסכנה מוחשית, חרדה היא תחושה מעורפלת יותר שהגורמים לה לא תמיד ברורים (למרות שתמיד יש דברים שאדם שסובל מחרדה מזהה כסיבות לאותה תחושה). זהו מצב המאופיין באי שקט. מצד אחד חרדה מעוררת רצון לפעול כדי להתמודד עם הסכנה ובמקביל בתחושת שיתוק הנובע מחוסר בהירות בכל הקשור לפעולות שכדאי לעשות.
ניהול עסק הוא משימה מאתגרת שלרוב דורשת התמודדות עם מצבי לחץ ומענה לצרכים השונים והמשתנים של העסק. אז מה הסכנות הכרוכות בביצוע מהלכים עסקיים בזמן חרדה? איך מזהים שקיימת בעיה? ומה אפשר לעשות כדי להתמודד איתה בהצלחה?
כמה תובנות חשובות שכדאי להכיר:
להבין שהחרדה היא חלק מאיתנו ולחבק אותה
חשוב לזהות את החרדה ואת ההשפעה שלה על היומיום. לפעמים בעלי עסקים מקבלים החלטות מתוך בהלה ומכניסים לשיקולים משתנים של "מה יהיה אם…" בצורה שיכולה להזיק.
לשתף את הסביבה שלנו
אחת הדרכים להתמודד עם חרדה בקבלת החלטות היא להתייעץ. זה יכול להיות קולגות, חברים או בני משפחה. חשוב לבקש ייעוץ ספציפי- כזה שמשקף את החרדה האישית ונועד להרגיע אותה (כי לבקש עוד ועוד עצות יכול דווקא לבלבל ולייצר יותר חרדה). הקשבה לאחרים נותנת לנו פרופורציה ומאפשרת לנו לראות את התמונה המלאה.
למנות חבר טלפוני
כמו בהרבה תחומים אחרים בחיים, היינו שמחים אם היה לנו ״חבר טלפוני״ שאיתו מתייעצים כשעולות שאלות גורליות. כשאנחנו מתמודדים עם חרדה לקראת קבלת החלטות עסקיות, תמיד טוב שיש לנו מישהו שיודע שהאחריות שלו היא להוריד את החרדה, לייצר לנו מקום בטוח לפרוק, לעכל, לעבד. אם יש מישהו שנמצא לידינו ברגעי ההחלטה החשובים, כדאי לבקש ממנו לסמן לנו כשהוא חושב שדברים מתנהלים מתוך חרדה ולא מתוך רציונליות.
לכתוב את הפחד
עוד שיטה שעוזרת בהתמודדות היא לכתוב על דף את הדילמה שמעוררת חרדה ואת הפתרון או הפתרונות שעולים. עצם הכתיבה מאפשרת לנו לעבד את הסיטואציה ולבחון אותה מנקודת מבט שקולה יותר. הכתיבה, הקריאה והחשיבה הן פעולות ששייכות לתחום "השגרה" ולכן מארגנות את המחשבות והרגשות ומאפשרות לנו לקבל החלטה בצורה יותר רציונלית ופחות אימפולסיבית ורגשית.
תזכירו לעצמכם שאתם מדהימים
בגלל שאחד ממאפייני החרדה הם הנטייה לחשוב שוב ושוב על מה שיכול להשתבש, אנחנו נוטים לשכוח את הדברים הטובים, המחזקים והמרימים. אז שיטה נוספת שנמצאה יעילה בהתמודדות עם חרדה: תרימו לעצמכם. תזכירו לעצמכם כמה אתם טובים, בכמה דברים התברכתם, מלאו את עצמכם באנרגיה חיובית. זה יכול להיות בעל פה או בכתב, אבל חשוב לעשות את התרגול הזה כמה פעמים ביותר- מול המראה בבוקר, בהתראה בטלפון לפני פגישות או בכרטיסיות.
לקבל עזרה
כמובן כשכל הדרכים לעזרה העצמית לא מספיקים, כדאי לפנות לאנשי המקצוע. כעזרה ראשונה אפשר לפנות לרופא המשפחה שיכול לתת תמיכה בתרופות מסייעות להפחתת חרדה, ולטווח הארוך יותר, לפנות לטיפול פסיכולוגי, כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי המסייע מאוד ונמצא יעיל ביותר לטיפול בחרדה.
נכתב בשיתוף עם צוות המומחים של אתר על הספה- אינדקס המטפלים