אחד היתרונות הגדולים ביותר של עצמאים ביחס לשכירים הוא המשוואה הפשוטה: יותר עבודה = יותר כסף. למרות זאת, יש לזכור שעם כל הרצון להרוויח יותר, חשוב לוודא שעודף העבודה לא ישפיע על החיים האישיים שלכם, או על היכולת שלכם לספק עבודה איכותית ללקוחות שלכם.
לכן, אם אתם רואים שכמות העבודה נצברת ועולה באופן קבוע לאורך תקופה ארוכה, זה בדיוק הזמן לשקול להעסיק עובד או מספר עובדים נוספים על מנת להגדיל ולהרחיב את פעילות העסק, מבלי לקרוס מעומס העבודה. בסופו של דבר, אחד הקשיים הגדולים עבור עצמאים הוא הצורך הטבעי להשתלט על כל הגזרות בבת אחת, במקום להתעסק באספקטים של העבודה שאתם באמת טובים בהם.
אז כיצד עושים זאת בצורה הנכונה ביותר? איך כדאי להעסיק עובדים חדשים שיתרמו באופן משמעותי לפעילות העסק מבלי לפגוע באיזון העדין של הכנסות/הוצאות?
ובכן, אחד הדברים החשובים ביותר שצריך לקחת בחשבון הוא עלויות המעביד – או במילים אחרות, סך ההוצאות שיתווספו כאשר תעסיקו עובד או עובדים חדשים. רמז: מדובר על יותר מאשר רק שכר הבסיס.
האם אנחנו זקוקים לעובדים חדשים?
כדי לעשות סדר ולהבין מה היא בדיוק עלות מעביד, בואו נסקור את כל מרכיבי עלות העובד עבור העסק כדי לאפשר לכם להיערך פיננסית להעסקת עובד חדש והרחבת הפעילות העסקית.
ראשית, הביטו בעסק שלכם כפי שהוא מתנהל היום והבינו את נפח העבודה ואחוז המשרה להם יידרשו העובד או העובדים החדשים. האם מדובר במשרה מלאה או חלקית? שכר שעתי, יומי או גלובלי? עבודה מהבית או חובת הגעה למשרד?
ניתן להעסיק עובדים במודלים שונים ומגוונים ובשלב זה חשוב להיות כנים עם עצמכם ולהחליט כמה עבודה דה פקטו אתם מצפים לקבל בתמורה מהעובד הפוטנציאלי. מדוע ישנה חשיבות גבוהה לאחוז המשרה? זה פשוט: רוב הזכויות הסוציאליות (ימי חופשה ומחלה, חגים, דמי הבראה ועוד) נגזרות מאחוז המשרה של העובד שלכם. לצורך העניין, עובד שמועסק בפורמט של משרה חלקית, לא יהיה זכאי לאותה כמות ימי חופש כמו עובד במשרה מלאה.
אלו דברים שנראים טריוויאלים וברורים מאליו בהתחלה, אבל ככל שמתווספים משתנים שצריך להתחשב בהם כמו חוקי מגן לעובדים (תקנות וחוקי עבודה, זכויות עובדים, ניכויי מס, פרסומים ממשלתיים, הסכמים קיבוציים, התאגדויות וכו') וחישובי מס (מס הכנסה לפי מדרגות המס השונות, דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות, דמי הבראה ועוד) הסיפור נהיה קצת יותר מסועף ומורכב. תיכף תבינו הכל.
ממה מורכבות עלויות המעביד?
לנוחותכם, ריכזנו כאן רשימה עם רוב הגורמים שמשפיעים על עלות המעביד בצורה כזאת או אחרת: ביטוח לאומי, פנסיה, קרן השתלמות, מס הכנסה, חופשה, חגים, הבראה, מחלה, ביגוד, פיצויים, קופת גמל (כולל אובדן כושר עבודה), אובדן כושר עבודה, תוספת ותק, תוספת סיכון ועוד. בנוסף, ישנן עלויות שלא באות לידי ביטוי בתור שכר, אלא מחושבות לפי שווי השימוש בהן והן כוללות: רכב, סלולרי, ארוחות (קופה קטנה) ומתנות. ישנם גורמים נוספים, אולם הם פחות חשובים נכון לשלב זה.
חשוב לנו לעצור לרגע ולהבהיר כי זה הזמן שבו היינו ממליצים להיעזר ביישות מקצועית בדמות יועץ מס או מערכת מתקדמת לניהול עסקים. חישוב ושקלול כל הגורמים הללו בפעם הראשונה עלול להיות מורכב ומייאש ואין סיבה לבצע אותו בעצמכם.. עסק שמנוהל באופן נכון ואפקטיבי, יכול וצריך להכיל את האפשרות לגיוס עובדים נוספים והרחבת הפעילות. אילולא זה, כל העסקים המוצלחים שאנו מכירים היו נשארים קטנים ולוקאליים 🙂
ואכן, זהו אולי השלב החשוב ביותר בעת גיוס עובדים, שכן הדרך בה תגדירו את הזכויות שמגיעות לעובד העתידי שלכם יגולמו גם בחוזה ההעסקה שלו ויהיו בעלי תוקף משפטי. לכן, ישנה משמעות רבה לחישוב נכון ומדויק של משתנים אלו, חישוב שיעזור לגיבוש התמונה המלאה של הוצאות העסק.
בואו נדבר מספרים
כך או כך, לאחר חישוב כל העלויות והגורמים שציינו קודם, עלויות המעסיק שלכם עבור כל עובד צפויות לנוע בין 120% ל-130% משכר הברוטו. זאת אומרת, אם שכר העובד צפוי להיות 10,000 ש"ח – עלות המעביד תנוע בהתאמה בין 12,000 ל-13,000 ש"ח. בנוסף, חשוב לזכור כי עלות המעביד צומחת עם הזמן, מאחר והעובד צובר ותק וזכויות נוספות שנגזרות מהוותק הזה – וזה ללא התייחסות להעלאות קבועות בשכר אליהן תידרשו בבוא הזמן.
לסיכום, ניתן לפרק את תהליך חישוב שכר המעביד לשלושה גורמים עיקריים:
- הבנת הצורך התעסוקתי של העסק שלכם (האם העסק צריך עובדים חדשים? אם כן, באיזה היקף?)
- גיבוש תנאי המשרה (משרה מלאה או חלקית? או אולי משרה פרויקטלית עם פרילנס שמוציא לכם חשבונית דיגיטלית או רגילה?)
- שקלול המשתנים הרלוונטיים שישפיעו על העלויות (מיסים, קרנות, זכויות והטבות ועוד).
ברגע שמיפינו את כל אלו, ניתן בהחלט להתקדם לשלב הבא ללא חשש.
מאחלים לכם בהצלחה וגיוס נעים 🙂