שוקלים לפתוח עסק עצמאי? נהדר, אנחנו בטוחים שאתם הולכים לעשות עבודה מדהימה. רק חשוב לנו להזכיר לכם כבר מההתחלה: העסק אולי פטור ממס, אבל אתם – פחות 🙂
לא מעט עצמאים בתחילת דרכם נוטים לחשוב שמאחר ויש להם עסק עם מחזור הכנסה נמוך יחסית, או בשמו הרשמי "עוסק פטור" (נקרא בעבר גם "עסק זעיר"), אז הם פטורים מחובות תשלום כאלה ואחרות, וזה לא לגמרי מדויק. אנו כאן כדי לעשות קצת סדר בעולם העצמאות ועל הדרך לחלוק עמכם טיפים שיעזרו לכם לשלם רק את מה שאתם צריכים ותו לא.
נתחיל מהחדשות הטובות – עסק פטור אכן מוציא פחות על מיסים מאשר עסק מורשה. הן בכמות בגובה המיסים עצמם והן בגובה מדרגות המס החלות על הכנסותיו. אין עוררין לגבי זה ומדובר גם באחד השיקולים העיקריים בעת פתיחת עסק מהסוג הזה.
נמשיך עם קצת רקע. ההגדרה הרשמית של 'עסק פטור' מתייחסת לעצמאי שאינו גובה מס ערך מוסף (מע"מ) מלקוחותיו ועל כן הוא פטור מדיווחים למע"מ. מי רשאי לעשות זאת? רק עסק שמחזור ההכנסות השנתי שלו אינו עולה על 107,692 ₪ (נכון לשנת 2023).
בהתאם לכך, עוסק פטור אינו יכול לקבל החזר על ידי קיזוז המע"מ ששילם בגין רכישותיו והוצאותיו השוטפות. לדוגמה, מורה פרטי למתמטיקה שרכש ציוד משרדי כגון מחשבון, מחברות, עטים וכו' – לא יוכל לקזז את המע"מ עבור המוצרים האלה, שכן הוא לא משלם מע"מ כלל ולכן בפועל גם "אין ממה לקזז" את העלויות הללו.
אז מה בכל זאת החובות של עוסק פטור?
בכן, המע"מ הוא רק צד אחד של המטבע, והצד השני הוא מס ההכנסה. מס ההכנסה לא מבדיל בין עסקים פטורים לבין עסקים רגילים (עסק מורשה), בגדול כל מה שמעניין את מס ההכנסה הוא גובה מדרגת המס שלכם. או במילים אחרות, לכל טווח הכנסה יש גם אחוז שיעור מס שצריך לשלם ללא קשר להיותכם עסק מסוג כזה או אחרת.
לכן, כשאנו מדברים על תשלומי החובה עבור עסקים פטורים – בראש ובראשונה עומד התשלום למס הכנסה, המחושב בצורה של שכבות מס על פי הרווחים שלכם.
לאחר תשלום החובה למס ההכנסה, סיימתם בעצם את החובה שלכם לרשויות המס וניתן להתקדם לארגון הממשלתי הבא לו אתם מחייבים לשלם באופן קבוע – הביטוח הלאומי.
מבחינתו של הביטוח הלאומי, עליכם לעמוד באחד מתנאי הסף כדי להיחשב לעסקים פטורים. התנאים הם:
- אתם עובדים במסגרת העסק שלכם כ-20 שעות בממוצע בשבוע.
- ההכנסה שהעסק שלכם מייצר עולה על 50% מהשכר הממוצע במשק (במידה וההכנסה שלכם לא עולה על 25% מהשכר הממוצע במשק, תהיו פטורים מתשלומי ביטוח לאומי)
- אתם עובדים לפחות 12 שעות עבודה בשבוע וההכנסה שלכם עומדת על מעל 15% מהשכר הממוצע בממשק
לעומת התשלום למס ההכנסה, אותו תחשבו בכל פעם מחדש לפי ההכנסות שהיו לכם, לביטוח לאומי משלמים מראש באמצעות מקדמות, על סמך חישוב תיאורטי של ההכנסה הצפויה שלכם לכל אורך השנה. במידה ושילמתם יותר מדי, תקבלו את היתרה בחזרה בסוף השנה. במידה ולא שילמתם מספיק, ובכן, הביטוח הלאומי ידאג ליידע אתכם בדבר קיומו של חוב.
האם זה הכל? כמעט.
ישנה חובה נוספת שרבים נוטים לשכוח, או לא לייחס לה את מלוא החשיבות – פנסיה.
לפי החוק, החל משנת 2017 חייבים עובדים עצמאים להפריש חלק מהכנסתם לחיסכון פנסיוני. כן, זה כולל גם עסקים פטורים. גובה סכום ההפקדה לעסקים פטורים עבור הכנסה בגובה של עד מחצית השכר הממוצע במשק עומד על 4.45%. בנוסף, עבור הכנסה שמעל מחצית השכר הממוצע במשק – עד גובה השכר הממוצע במשק, יש להפקיד 12.55%.
לדוגמה – נניח ובחודש האחרון הרווחתם 8,000 ש"ח. עבור 5,935 ש"ח מתוכם תפקידו 4.45% מההכנסה, מה שמתבטא ב-264 ש"ח לחודש, או מקסימום 3,169 ש"ח לכל שנה. עבור 2,065 השקלים הנותרים תיפרדו מ-12.55% מהסכום היחסי הזה, מה שיתבטא ב-259 ש"ח לחודש, או 3,110 ש"ח לשנה.
תשלומים נוספים שכנראה תיתקלו בהם
ישנן הוצאות פוטנציאליות נוספות עבור עוסק פטור שאינן נחשבות לתשלומי חובה, אך רבים מכם עתידים להתקל בהן לאורך הדרך. מדובר בעיקר בחובות דיווח כאלה ואחרות שרשות המיסים תשגר אליכם ואולי ידרשו מכם לשקול לקחת יועץ מס. ראשית, מדובר על דוח שנתי אותו יש להגיש עד ליום 30 באפריל בשנה העוקבת עבור הדוח של השנה הקודמת.
כמובן שניתן להפיק דוח זה לבד אך עצמאים רבים בוחרים בכל זאת לפנות לרואה חשבון שיעזור להם להבין ולהתמודד עם העניין. בנוסף, אחת לכמה שנים ייתכן ותתבקשו לספק הצהרת הון, וגם פה בוחרים עוסקים רבים לפנות לייעוץ מס כדי לעשות את זה.
מקרה אחר שיכול להיות הוא שלעיתים הלקוחות שלכם ירצו החזר קיזוז מע"מ גם במידה ואתם עסק פטור שלא משלב מע"מ בדרישת התשלום, בסיטואציה כזאת על הלקוח הזה להוציא עבור עצמו חשבונית עצמית ובכך לפתור את הנושא. כאן, לעומת שני המקרים הבאים, חובת הטיפול היא דווקא על הלקוח ולא עליכם.
לסיכום, גם אם נדמה בהתחלה שעסק פטור אכן פטור מכל תשלומי החובה עבור עצמאים בישראל – לא כך הדבר. כלל שנדע להכיר בתשלומים אלו, לחשב את גובהם ולהכין את התוכנית השנתית שלנו לפיהם, כך נהיה ערוכים טוב הרבה יותר לחיי העצמאות ולרווח האיכותי שצפוי לנו. שיהיה בהצלחה, עצמאים!