חברה בע"מ – אנחנו שומעים את המושג הזה די הרבה, אבל לא בהכרח מבינים מהו. אם הגעתם לכאן, כנראה שאתם שוקלים לעשות את המעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ, או שאתם בדרך להקמת עסק עבורו נדרשת או מומלצת פתיחת חברה בע״מ. לא משנה מה התסריט בו אתם נמצאים, ידע הוא כוח והנה כל מה שאתם צריכים לדעת על מעבר לחברה בע"מ.
מה זה חברה בע"מ
לפני הכל, נבין בכלל מה אומר המושג "חברה בע"מ". ראשי התיבות בע״מ מתייחסים לחברה בערבון מוגבל, והמשמעות של המונח היא שבמידה והחברה פושטת רגל, למשל, החובות הכלכליים הם של החברה ולא של בעליה, ולהיפך – גם רווחי החברה לא שייכים לבעלים אלא לחברה והיא זו שמפרישה עבורו שכר ודיבידנדים.
למעשה, הגדרת העסק כחברה בע״מ יוצרת מעין חומה דמיונית בין החברה לבין מי שעומד מאחוריה, בניגוד למצב אצל עוסק מורשה או פטור. בנוסף, החוק מתייחס לחברה בע"מ כאל ישות משפטית עצמאית, שהתאגדה לצורך פעילות עסקית, על מנת להשיג רווח. כל אדם או תאגיד יכול להקים חברה בע"מ, ובלבד שמטרות החברה הן חוקיות ומוסריות.
מתי כדאי לפתוח חברה בע״מ
ישנם מספר שיקולים משמעותיים כשמגיעים לשאלה "האם כדאי לי לפתוח חברה בע"מ". הראשון הוא הכנסות. ישנן כל מיני הערכות בשוק, אבל ככלל, אם העסק שלכם צפוי לייצר רווחים של כמה עשרות אלפי שקלים ומעלה בכל שנה, כדאי לכם לשקול מעבר לחברה בע"מ. הסיבה לכך היא מיסוי – כשהרווחים גבוהים במיוחד, כך גם המס יהיה גבוה, ושווה לשקול להפריד בין העסק לבין הבעלים, שמקבל מהעסק את המשכורת.
השיקול השני המשמעותי הוא קיומם של שותפים. אם אתם מכניסים שותף חדש, או חושבים שיהיו שינויים בהמשך הדרך במצבת השותפים של העסק שלכם, חברה בע"מ מאפשרת לכם לשנות את בעליה, ובכך מאפשרת לכם יותר גמישות.
עוד פרמטרים ששווה לחשוב עליהם הם מה מידת הסיכון של העסק (ככל שהוא יותר מסוכן, כלומר יש לו סיכויים לא קטנים להיכשל או להפסיד כסף, "בטוח" יותר לפתוח חברה בע"מ), והאם יש צורך בגיוס כספים ופניה למשקיעים גדולים על מנת לפתח את העסק. במידה וכן – שווה לשקול פתיחה של חברה בע"מ, גם עבור הביטחון שלכם, גם משום שיש תהליכי גיוס כספים שמחייבים אתכם להיות חברה בע"מ, וגם מטעמי מוניטין ויוקרה.
מהן החובות של חברה בע"מ
כשם שעוסק מורשה חייב לדווח על כלל העסקאות אותן הוא מבצע, כך גם חברה בע"מ. אך בנוסף לחובות אלה, חברה בע"מ צריכה לבצע הנהלת חשבונות כפולה, וחייבת בגורם מייצג (כמו רואה חשבון או עורך דין). חברה בע"מ גם צריכה להגיש דו"ח שנתי לרשם החברות, בניגוד לעוסק פטור שלא קשור לרשם החברות. היא גם מחויבת בתשלום אגרת רישום ואגרה שנתית. בקיצור, לחברה בע"מ מתווספת עוד שכבת בירוקרטיה, פשוט משום שמדובר בעסק גדול ומורכב יותר.
איך עוברים מעוסק מורשה לחברה בע״מ
פתיחת חברה בע"מ היא יקרה ומורכבת יותר מפתיחת עוסק מורשה, אך יתכן שהיא בהחלט משתלמת בטווח הרחוק. השלבים הראשונים והבסיסיים ביותר להקמת חברה בע"מ הם בחירת שם לחברה והגשתו לעו"ד שיוכל לוודא שהשם פנוי. מיד אחר כך יש מגיעים ניסוח תקנון החברה, משמע ההסכם שבין בעלי המניות לבעלי החברה, בחירת דירקטוריון לחברה, ופנייה לעו"ד המתמחה בדיני חברות, על מנת שיכין את כל המסמכים הנדרשים לשלב הרישום אצל רשם החברות. יש מסמכים רבים למלא (לא לדאוג!), וכל המידע המורחב נמצא ממש כאן.
מאחלים לכם ולחברה שתקימו (תבחרו שם יצירתי, כן? 😊) הרבה בהצלחה!