סוף השנה כבר ממש מעבר לפינה, או במקרה שלנו העצמאים – מעבר לפינות. למה פינות? כי יש כמה כאלה שלגמרי כדאי להקדיש להן קצת תשומת לב ולדאוג שיהיו סגורות כדי לסיים את השנה בצורה מסודרת, וכן, גם עם יותר כסף בכיס, שזה לא פחות חשוב. כדי שזה יקרה, דאגנו לרכז עבורכם 5 טיפים חשובים שעצמאים ועצמאיות חייבים להכיר.
לפני הכל – להסתכל על המספרים ולצלול
להסתכל למציאות בעיניים זה תמיד דבר טוב. לשמחתכם, להסתכל למציאות של העסק שלכם בעיניים זה גם ממש קל, וגם מאוד מאוד חשוב אם אתם מעוניינים להבין טוב יותר את העסק שלכם, ולדעת בדיוק לאן הלך הכסף, מאיפה הוא נכנס, ומה הצעדים הבאים שכדאי לכם לנקוט לקראת השנה הבאה.
כל מה שצריך לעשות זה לגשת לאזור הדוחות בחשבון שלכם במורנינג של חשבונית ירוקה. שם תמצאו את המחזור השנתי, את הפיקים העונתיים לפי חודשים ואת רשימת הלקוחות שמכניסים לכם הכי הרבה כסף, גם לפי סכום וגם באחוזים.
זה הזמן והמקום להזכיר לכם את הכתבה המעמיקה והחשובה שפרסמנו בעבר על הפארטו וצמיחה עסקית – או במילים אחרות – חוק ה-80-20. בפשטות, חשוב לבדוק מהיכן מגיעה 80% מההכנסה שלכם. איך? פשוט חברו את האחוזים שמכניס כל לקוח, מההכנסה הגבוהה יותר לנמוכה יותר, עד שתגיעו ל-80. ברוב המקרים אלה יהיו 20% מסך הלקוחות או הפרויקטים שלכם שמכניסים 80% מהכסף. הלקוחות הללו הם לרוב הלקוחות החשובים ביותר בעסק ואותם שווה לפתח ולחשוב איך אפשר להעמיק איתם את הקשרים ולהציע להם שירותים נוספים.
הפתעה: ההוצאות שוות לכם כסף
את מה שלא קניתם בחגי המבצעים של נובמבר, אנחנו ממליצים להקדים ולקנות בחגי ההוצאות של דצמבר. העיקרון פשוט: הוצאות לצרכי העסק (לא סתם בזבוזים, כן?!) מוכרות לצרכי מס. זה אומר שההוצאות המוכרות מופחתות מסך ההכנסות של העסק לאורך השנה, כך שלמעשה הרווחים המדווחים של העסק קטנים יותר, ומכאן – המס שהעסק נדרש לשלם עליהם יקטן גם הוא.
כלומר, יש לנו כבעלי עסקים אינטרס להקדים קניות שהיינו קונים בכל מקרה, ובכך לחסוך עוד כסף לעסק על חשבון תשלום המיסים. עוד המלצה חשובה היא לוודא שאין הוצאות שנשכחו עמוק בתיבת המייל או בכיס של המעיל. למרבה האירוניה שבדבר – כל הוצאה שווה לכם כסף, ותשמחו לגלות שאפשר לדווח על הוצאות גם בדיעבד, באיחור של עד 6 חודשים אבל רק באותה שנת מס.
מה ייחשב להוצאה של העסק? ההגדרה היבשה אומרת "כל הוצאה שתורמת לפעילות העסקית". ספרות מקצועית, כלי עבודה, ציוד משרדי וכולי – כן. מוניות – כן. טלוויזיה – לפעמים. רק נאמר שאין פה ייעוץ כלשהו ובכל הוצאה תתייעצו עם הרו"ח שלכם.
פנסיה וקרן השתלמות: חשובות לעתיד אבל גם להווה!
כידוע, עצמאים ועצמאיות חייבים על פי חוק להפקיד בכל שנה כסף עבור חיסכון פנסיוני. החוק קובע סכום מינימלי אותו צריך להפקיד, אבל קחו בחשבון – הפקדה גבוהה יותר תשתלם לכם גם בעתיד כשתפרשו, אבל גם בהווה, היות ומדובר בהוצאה מוכרת. כלומר – ככל שגובה ההפקדה שלכם עולה תחסכו יותר כסף בתשלום המיסים.
כמובן, גם הפקדה לקרנות השתלמות או קופות גמל היא הוצאה מוכרת, ולכן, אם יש בבעלותכם אחת מהשתיים, כדאי לוודא מה תקרת ההפקדה האפשרית, ולנצל אותה לפני תום השנה כדי ליהנות מהטבות המס להן אתם זכאים.
זה הזמן לציין שאם אין לכם עדין קרן פנסיה, תוכלו להיעזר בכתבה מיוחדת שהקדשנו לפתיחת קרן פנסיה, ומשאלות ותשובות נפוצות בנושא ממש כאן. לגמרי שווה להבין בזה – גם במוצרים השונים (יש בסה״כ שלושה מרכזיים) וגם באיך העמלות בנויות.
להסתכל למציאות בעיניים זה תמיד דבר טוב. לשמחתכם, להסתכל למציאות של העסק שלכם בעיניים זה פשוט ללכת לאזור הדוחות בחשבון שלכם. תמצאו שם את המחזור השנתי, את הפיקים העונתיים לפי חודשים ואת רשימת הלקוחות שמכניסים לכם הכי הרבה כסף. גם לפי סכום וגם באחוזים. זה הזמן והמקום להזכיר לכם את הכתבה המעמיקה והחשובה שהכנו בעבר על הפארטו וצמיחה עסקית – חוק ה-80-20 של המתמטיקאי האיטלקי פרטו. בפשטות, חשוב לבדוק מהיכן מגיעה 80% מההכנסה שלכם. איך? פשוט חברו את האחוזים שמכניס כל לקוח עד שתגיעו ל-80. ברוב המקרים אלה יהיו 20% מסך הלקוחות או הפרויקטים שלכם, אבל לא זה העיקר. העיקר זה הלקוחות החשובים ביותר בעסק ואותם שווה לפתח ולחשוב איך אפשר להעמיק איתם את הקשרים ולהציע להם שירותים נוספים.
תנו סיכוי לנקודות זיכוי
זה נשמע מובן מאליו, אבל רבים מאיתנו לא טורחים לבדוק האם נקודות הזיכוי המוענקות להם ממס הכנסה אכן תואמות את הסטטוס הנוכחי שלהם בחיים. שוויה של נקודת זיכוי הוא 223 ש״ח בחודש (נכון ל-2022), כך שאם פספסתם נקודת זיכוי שמגיעה לכם, הפסדתם 2,676 ש״ח בשנה. איזה קריטריונים ופרמטרים משפיעים על נקודות הזיכוי שצברתם? יש לא מעט כאלה וביניהם שירות צבאי, תואר אקדמי, גיל, ילדים, סטטוס זוגי ועוד. כמובן, שווה לתת לרואה החשבון שלכם לשבור את הראש בעניין, ולוודא מולו שאתם מקבלים את כל נקודות הזיכוי להן אתם זכאים.
הצד החיובי של חובות אבודים
אנחנו כמובן לא מאחלים את זה לאף אחד, אבל במציאות ישנם לא מעט עסקים שמתמודדים עם חובות אבודים – עסקאות בגינן הוצאה חשבונית ושולמו מיסים, אך הכסף לא הגיע מעולם והסיכוי לקבל אותו הוא אפסי.
החוק מגדיר אלו חובות נחשבים חובות אבודים, ולא ניכנס כאן לכל ההגדרות הרשמיות, אבל מה שכן חשוב להגיד זה שאם ישנם חובות כאלה, ובמידה והוכרו על ידי הרשויות כחובות אבודים, תוכלו לדווח על החוב הזה כהוצאה וליהנות מהטבות המס המתאימות.
חשוב לציין שתהליך הדיווח על חוב כאבוד הוא תהליך בירוקרטי ארוך שעשוי לקחת חודשים עד שנים ולכן כדאי לטפל בחובות מהסוג הזה בהקדם.