הגיעה העת להתקדם ולפתוח עוסק מורשה? קודם כל ולפני כל דבר אחר – מזל טוב! בין אם אתם עוברים מעוסק פטור לעוסק מורשה, או שדילגתם על המעבר ומתחילים ישר מפתיחת עוסק מורשה – זה מעיד על כך שיש לכם מחזור עסקאות גדול יחסית (שערכן עולה על סכום שתיכף ניגע בו) והעסק שלכם בצמיחה ונסיקה (טפו טפו טפו). אז מה אתם צריכים לדעת לפני שפותחים עוסק מורשה? הנה 8 שאלות מוכרות וכמובן, התשובות עליהן.
אז מה זה עוסק מורשה?
שאלה מתבקשת, ותשובה פשוטה: עוסק מורשה הוא עסק עצמאי שמחזור ההכנסות שלו הוא מעל התקרה שהוגדרה בחוק עבור עוסק פטור (120,000 ש״ח בשנה נכון לשנת 2024), או שתחום העיסוק שלו אינו מאפשר פתיחת עוסק פטור, ועל כך נפרט מיד.
מי חייב להיות עוסק מורשה?
בהמשך ישיר לתשובה הקודמת, כל עצמאי או עצמאית שהכנסות העסק שלהם עולות על תקרת ההכנסות של עוסק פטור מחויבים בפתיחת עוסק מורשה. בנוסף, ישנם גם תחומי עיסוק ספציפיים המחייבים את בעליהם להירשם כעוסק מורשה כבר בתחילת הדרך, ללא תלות בהכנסות העסק – כלומר הם לא רשאים לפתוח עוסק פטור בשום מצב. ברשימה הזו כלולים מקצועות כמו אדריכלים, יועצים למיניהם, רופאים, פסיכולוגים, מתווכים, ועוד
איך פותחים עוסק מורשה?
פתיחת עוסק מורשה מתבצעת מול מע"מ כמובן! תוכלו לעשות זאת בקלות באופן דיגיטלי, או לגשת ישירות למשרדי מע"מ. מה שנוח לכם. במעמד הפתיחה תתבקשו להצהיר מה מחזור ההכנסות הצפוי של העסק, ולפי כך ייקבע מעמד העסק מול מע"מ. כל עוד מחזור ההכנסות הצפוי גדול מהסכום המקסימלי הנקוב בחוק, העסק יוגדר כעוסק מורשה. הדבר נכון גם במקרה של מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה – תצטרכו לדווח למע"מ על היקף הכנסות מעודכן ולעדכן את מעמדכם מולם.
מתי עוברים מעוסק פטור לעוסק מורשה?
שאלת השאלות שיש לה בעצם תשובה די פשוטה – האם אתם עוברים את תקרת ההכנסות שקבועה בחוק לעוסק הפטור? נכון לשנת 2023, תקרת ההכנסות לעוסק פטור היא 107,692 ₪ בשנה, משמע: אם העסק שלכם מגלגל יותר מהסכום הזה במשך שנה, אתם לא רשאים להיות מוגדרים כעוסק פטור (שפטור מתשלום מע"מ) ועליכם לפתוח עוסק מורשה. לעוסק מורשה יש קצת יותר חובות מאשר עוסק פטור, כתוצאה מכך שהוא פשוט עסק גדול יותר. לסיכום – עברתם את התקרה? אתם צריכים לעשות את המעבר.
האם כדאי להתחיל כעוסק מורשה?
התלבטות לגיטימית. מחד, למה ישר לקפוץ למים העמוקים? אם אתם יודעים שכרגע יש לכם מחזור עסקאות קטן, ואתם לא רוצים להתעסק עם המע"מ ועם דיווחים תכופים יותר (עוסק מורשה נדרש לדווח בתדירות גדולה יותר מהעוסק הפטור לרשויות החוק, נרחיב על כך בהמשך), אין סיבה לפתוח ישר עוסק מורשה, ואפשר להתחיל באיזי עם עוסק פטור.
מאידך, אם אתם יודעים שמחזורי העסקאות שלכם גבוהים, או לחלופין אתם צופים שלמרות שכרגע אתם עוד מתאימים להגדרה של עוסק פטור, בקרוב העסק צפוי לצמוח ותעברו את תקרת ההכנסות הקבועה בחוק, שווה לחסוך את הבירוקרטיה הכפולה ולהתחיל ישר מעוסק מורשה. עוד חשוב לציין כי יש מספר מקצועות שמחייבים את בעליהם להירשם כעוסק מורשה כבר מההתחלה, כלומר הם לא רשאים בכלל להתחיל כעוסק פטור.
ברשימה הזו כלולים מקצועות כמו אדריכלים, יועצים למיניהם, רופאים, פסיכולוגים, מתווכים, ועוד . לסיכום, אין פה נכון ולא נכון. אתם צריכים לחשוב מה מתאים למצב העסק הנוכחי שלכם ולעתיד שאתם צופים לו.
מה הזכויות והחובות של עוסק מורשה?
לעוסק מורשה יש אמנם יותר חובות, אך גם יותר זכויות ביחס לאחיו הקטן עוסק פטור. עוסק מורשה חייב לגבות מלקוחותיו מע"מ בסך 18% ממחיר כל שירות או מוצר שסיפק, ולהעביר את הסכום לרשות המיסים. בנוסף, עוסק מורשה חייב להגיש דו"ח מע"מ תקופתי אחת לחודש או חודשיים, כתלות במחזור העסקאות שלו. מכיוון שעוסק מורשה גובה מע"מ מלקוחותיו, בכל עסקה עליו להפיק חשבוניות מס, שלמעשה מחייבת את העסק לשלם לרשויות החוק את סכום המע"מ שהוא שנגבה מהלקוח, כמפורט בחשבונית. למעשה, חשבונית המס היא הדרך של מע"מ לדעת כמה עוסק מורשה צריך לשלם.
יחד עם זאת, עוסק מורשה יכול לקזז מהסכום שמועבר לרשות המיסים מס תשומות, שהוא המע"מ שבעל העסק שילם עבור רכישות שוטפות עבור העסק. מה זה אומר? שעוסק מורשה משלם מע"מ על ההוצאות שלו, אבל מקבל חזרה חלקיות ממנו, בניגוד לעוסק פטור.
לסיכום, עוסק מורשה חייב ביותר דיווחים ותשלומים, אך הוא זוכה גם להטבות מסוימות שעוסק פטור לא זכאי להן.
כמה מס משלם עוסק מורשה?
מכיוון שעוסק מורשה גובה מע"מ מלקוחותיו, בכל עסקה עליו להפיק חשבוניות מס, שלמעשה מחייבות את העסק לשלם לרשויות החוק את סכום המע"מ שנגבה מהלקוח, כמפורט בחשבונית. למעשה, חשבונית המס היא הדרך של מע"מ לדעת כמה עוסק מורשה צריך לשלם (אז אם היו לנו פה גם מספרים, היינו יכולים לתת לכם תשובה קצת יותר מדויקת). וכמובן, יש את המיסים שצריך לשלם על הרווחים של העסק. המס משתנה בהתאם לרווחים בפועל, וככל שהם גבוהים יותר, כך שיעור המס יהיה גבוה יותר. אל תתנו לזה להפחיד אתכם מלהרוויח, זה רק אומר שאתם בדרך הנכונה!
מתי כדאי לעבור מעוסק מורשה לחברה בע״מ?
רגע לפני שאנחנו חושבים מתי כדאי לעבור להיות חברה בע"מ, חשוב שנבין רגע את המושג: חברה בע"מ היא ישות משפטית שפועלת על מנת להפיק רווחים. מדובר בישות עצמאית, שנפרדת מבעליה. כך, למשל, בעלי המניות של החברה לא אחראים כלכלית לחובותיה, שכן ישנה הפרדה משפטית וכלכלית בין החברה לבין הבעלים שלה, כאנשים פרטיים.
ההבדל הזה משמעותי מאוד בכל האספקטים של ניהול העסק, החל מניהול חשבונות, דרך ההתנהלות המשפטית וכלה באופציה להחליף את בעליה של החברה. יש מספר מצבים בהם ההגדרה של חברה בע"מ תשרת יותר טוב את העסק שלכם. לדוגמא, אם העסק שלכם הוא עסק עם סיכון גבוה – עסק בו ההוצאות משמעותיות מאד והרווחים לא מובטחים (למשל הקמת מסעדה). במצב כזה, במידה והעסק שלכם רשום כחברה בע"מ, גם ההכנסות אך גם ההפסדים לא יגעו בבעלים באופן אישי, אלא יהיו שייכים לחברה.
משמע, עבור עסקים עם סיכון גבוה, ההגדרה של חברה בע"מ היא כמו חומת הגנה. דוגמא נוספת היא עסק עם רווחים מאד גבוהים – ההגדרה כחברה בע"מ מאפשרת לשלם פחות מס ולהישאר עם יותר רווחים, משום שניתן לתכנן את תשלום המס טוב יותר. בעלי החברה יכולים לקבל משכורת מהחברה כעובדי החברה, או למשוך דיבידנד כבעלי החברה.
ישנם עוד מקרים וסיבות בגינן ההגדרה כחברה בע"מ יכולה לשרת טוב את העסק, והדרך להבין האם השינוי מתאים לעסק שלכם היא לבדוק מהם הצרכים הספציפיים והמאפיינים הייחודים שלו, וכיצד ההגדרה כחברה בע"מ יכולה לשרת אתכם ואת העסק שלכם. כמובן שמומלץ גם להתייעץ עם איש מקצוע.
אנחנו כמובן מאחלים לכם הצלחה בכל הגדרה שתבחרו לעצמכם 🙂
עוסקים מורשים: החוק החדש מחייב אתכם!
הדרישות של רפורמת חשבוניות ישראל הן לא בקשה, הן דרישה, ואם לא תעמדו בה אתם מפרים את החוק. החדשות הטובות – עם מורנינג אתם בידיים טובות, ולא תצטרכו לדאוג בגזרה הזאת.
ובשורה התחתונה – אם יש לכם עוסק מורשה, אתם חייבים להיות ערניים ולדאוג להכין את העסק כמה שיותר מהר לרפורמה החדשה, גם אם אתם לא מוציאים חשבוניות בגובה 20,000 ₪. למה? כי הסכום עבורו נדרש מספר ההקצאה יורד בכל שנה ובהמשך גם חשבוניות של 5,000 ₪ יחויבו במספר הקצאה.