תקציר הפרק
מתן נאור עבר ממגרש הכדורסל למגרש של העצמאים כתזונאי.
מתן מספר לנו על הצבת מטרות (שבעיניו צריכה להיעשות בדרך ששונה מכל מה ששמענו עד היום), על קווי הדמיון בין העולם של ספורטאי מקצועי לעצמאי, ועל מה שיקרה עם מטופל יגיד לו שיש לו משקל יעד להגיע אליו (רמז: זה יגמר במכות).
תמלול הפרק
איתמר: מתן נאור עדיין משחק כדורסל בליגה הארצית, אבל כבר כמה שנים שהוא נערך לשינוי הגדול שמביאה איתה הפרישה. אחרי קריירה ארוכה בליגת-העל בכדורסל שבמסגרתה הוא שיחק בין היתר ב-"הפועל ירושלים" והיה קפטן "הפועל תל-אביב" הוא יצא לדרך עצמאית ופתח עסק. עוד במהלך הקריירה הוא למד לתואר ראשון בתזונה קלינית ועכשיו הוא תזונאי ומאמן כושר. שיחה על שינויים באמצע החיים ומעברים חדים בין מסגרת קבוצתית לחיים עצמאיים שבהם אולי, אולי לא, אבל תכף נשמע, אתה לבד לגמרי. שלום מתן.
מתן נאור: שלום שלום.
איתמר: איך בעצם הגעת להיות עצמאי?
מתן נאור: איך הגעתי להיות עצמאי? אני קצת "יקה" באופי שלי, אז אני, כמו שאמרת בפתיח, אני קצת התכוננתי לפרישה שלי עוד הרבה לפני שהיא הגיעה. אכלתי לאשתי את הראש לא מעט על זה… למדתי תזונה תוך כדי הקריירה שלי עוד ב-"הפועל תל-אביב", אל תשאל אותי איך כי אני לא אדע לענות על זה, אבל איכשהו הצלחתי לשלב את זה. ואני חושב שמראש ידעתי שאני רוצה לקחת את הרקע שלי ולנסות… לא יודע אם לנצל אותו זו המילה, אבל להשתמש בו ולהפיק ממנו איזשהו יתרון מסויים, ולאו דווקא להיכנס למסלול הרגיל שהרבה תזונאים עושים, שזה יותר עבודה בתוך מסגרות קיימות, אלא באמת לנסות לקחת את הכלי הזה שצברתי כספורטאי מקצוען ואולי גם איזשהו רמה של מוכרות כלפי אוכלוסיה של ספורטאים צעירים, בטח בתחום הכדורסל, ולנסות להשתמש בזה בשביל לקדם את עצמי בצורה אולי קצת יותר משמעותית מאשר המסגרות הקונבנציונליות.
איתמר: אתה יודע שאני, הדבר הראשון שחשבתי עליו, לפני שעוד דיברנו, זה שזה נורא מעניין אותי השינוי הגדול שעברת בחיים שלך, אולי אתה תגיד שהוא לא שינוי, אבל מהצד, כעצמאי בעצמי, זה מרגיש לי כשינוי מאוד גדול שקבוצת ספורט מקצוענית, הרי אתה בעצם חי לפי דרקטיבות ונהלים מאוד ברורים של אנשים אחרים ובגיל לא הכי צעיר מצאת את עצמך פתאום במצב שאתה צריך כאילו לייצר "יש מאין", לא אומרים לך מתי לבוא לאימון, מתי ללכת, מתי לחזור, מה לאכול, מה לשתות, איך עושים את ההתאמה?
מתן נאור: אני אחלק את זה לשניים: אחד, יש הרבה אנשים, בטח בתקופה שאנחנו חיים בה, שעושים איזשהו שינוי מקצועי ככה באמצע החיים ומחליטים שהם הגיעו לאיזשהו מיצוי איפשהו והם מנסים את דרכם בדרך אחרת, הרבה פעמים גם, אני מכיר לא מעט כאלה, שהם בתוך סיטואציה של כביכול שכר טוב, תנאים טובים, ובכל זאת מחליטים ועושים איזשהו שינוי. ההבדל במקרה שלי זה שהוא לאו דווקא מבחירה, זה איזשהו משהו שכתוב מלמעלה, שהקריירה כספורטאי היא לא לנצח, ואני… יש לזה יתרונות וחסרונות. אחד, זה שאם אתה לא רוצה, אתה צריך להפסיק. הצד השני הוא שמכריחים אותך ללכת לנתיב חדש גם אם אתה קצת מפחד ממנו, כי הפחד הרבה פעמים מונע מאנשים לעשות את מה שהם באמת באמת רוצים. בצד של ה… מה שאתה אומר "שמכתיבים לך מה לעשות", אני חושב שלהיות ספורטאי, נכון, יש המון המון תכתיבים מלמעלה, ולוח-הזמנים הוא מאוד קשיח, אתה לא יכול לבוא ולהגיד "רגע, יש לי אירוע ביום ראשון או חתונה או אני רוצה בדיוק טיול אז את המשחק בואו תזיזו, את האימון הזה תזיזו", אתה בתוך איזשהו מסגרת מאוד מאוד נוקשה וברורה, שיש לזה גם יתרונות בצד השני, בתקופות פגרה, שזה לא כולם, לא כל אחד, ואני יודע להעריך את זה, בטח היום, לא כל אחד יכול לצאת לטיול יותר משמעותי בכל קיץ, מה שספורטאים כן יכולים לעשות הרבה פעמים, אבל הצד השני של זה הוא שכספורטאי נכון שמכתיבים לך אבל גם אתה צריך גם המון המון המון משמעת עצמית, זה שמכתיבים לך את האימונים עצמם זה יופי, אבל מי שמגיע לרמות גבוהות יותר זה ברור לכולם שזה לא מספיק, ואתה צריך לדעת לעשות מעצמך לבד. ואתה יודע מה, נתתי את הדוגמא של החופש בפגרה, שאפשר לטוס, לעשות איזשהו טיול נניח, בצד השני של זה אתה גם צריך להתכונן לעונה כי אם אתה לא תתכונן אתה תקבל בראש בהמשך. אז זה עמדות נקודה שהיא נכונה גם בעונה, אבל פה היא ממש מהותית, אם אתה לא תדע לייצר לעצמך מסגרת בעצמך ולהיות עם משמעת עצמית, אתה תיפול, וזה משהו שאני יודע שאני בקריירה שלי מאוד מאוד הקפדתי עליו והייתי, כמו שאמרתי, אני קצת "יקה" באופי שלי, אז הייתי מאוד מובנה ומאוד מסודר באיך אני עובד בקיץ ובונה לעצמי בעזרת אנשי מקצוע, אבל תוכנית מאוד מסודרת, ואתה עומד בה, כאילו, אין מצב שלא, גם בתקופה שהפכתי להיות כבר אבא וכבר יש עוד דברים מאוד מאוד משמעותיים שתופסים נפח, הייתי מוצא את עצמי גם עושה את האימונים שלי בשתיים עשרה בלילה כי קבעתי לעצמי אימונים באותו שבוע אז אין סיכוי שאני לא אעשה אותו.
איתמר: אתה יודע, זה גם תוך כדי שאתה מדבר אני חושב על זה שכאילו אתה… אתה ספורטאי מקצועני, בטח אתה כל הזמן מציב לעצמך ואחרים מציבים לך מטרות שאתה אמור לעמוד בהן, וכתזונאי, למעשה, אתה נותן שירות שמייעץ למטרות של אנשים אחרים. ואיך ההתאמה הזאת? איך אתה עושה את זה כעצמאי? כבעל מקצוע?
מתן נאור: קודם כל, אני חושב שכבן-אדם קודם כל, בכל דבר שאנחנו עושים, אני חושב שאחד המפתחות הכי גדולים זה להציב מטרות נכונות… אז ספציפית לתזונה, אני יכול להגיד שמתיישב אצלי לקוח שבא ואומר "יש לי חתונה בעוד X זמן או משקל היעד שלי הוא Y" אנחנו כנראה נלך מכות קצת.
איתמר: זהו, קראתי ב"הארץ".
מתן נאור: מבחינתי זאת מטרה מאוד בעייתית, ואני הולך אולי להגיד משהו שהוא קצת פחות טריוויאלי מבחינת איך שמחנכים אותנו עם להציב מטרות… מטרה שאפשר ממש להגיע אליה, אם הצבת, הגדרת, מטרה שאפשר להגיע אליה ממש, אז מבחינתי ההגדרה הזאת לא נכונה. אני לא מדבר על איזשהן מיילסטונס, אתה יודע, תחנות בדרך שאתה רוצה להציב בשביל להגיע לשם, כנראה שזה בלתי נמנע, כי אם אתה תסתכל על משהו רק בצורה נורא נורא כללית וגדולה ותחשוב על משהו מאוד רחוק אז יותר קשה, כן צריך להציב מטרות מסויימות בדרך, אבל בסופו של דבר, מטרת העל שלך, וכשאתה מדבר על איזשהו משהו מהותי יותר, ואני בטוח שאם אנשים יחשבו קצת על איך הם מחנכים את הילדים שלהם, או על הדברים הבאמת גדולים שלהם בחיים, שהם משקיעים בהם גם קצת יותר מחשבה, הם יגלו שהמטרות האלה, אין להן יעד סופי, אתה לא יכול להגיע למטרה, אתה… זה לא נגמר אף-פעם.
איתמר: כלומר, הצבת ה… תיאום הציפיות מול הלקוח הוא מאוד חשוב.
מתן נאור: מאוד מאוד חשוב, והגדרת המטרה. הדוגמה שאני… כאילו אם אני אפשט את זה למשהו נוח פשוט, אם מישהו, אם אתם רוצים לחשוב על הגדרה טובה למטרה, מטרה טובה מבחינתי היא להגדיר לעצמך "אני רוצה לעשות ספורט חמש פעמים בשבוע" אתה יכול לעמוד ביעד שלך, אתה יכול לעשות ספורט באותו שבוע חמש פעמים, אבל לא הגעת ליעד, יש עוד שבוע שבוע הבא, ואם זאת מטרת העל שלך, שעכשיו בחיים שלי אני רוצה ספורט חמש פעמים בשבוע, אז זאת מטרה שמבחינתי היא מוגדרת נכון. אני חושב שזה נכון לכל עסק שאתה לא עושה, לכל החלטה בחיים, אם אתה יודע לנתב את זה, ולהגדיר מטרות על כאלה, ולנסח לעצמך אותן ככה שהן לא מגיעות אף פעם, כנראה שאתה במקום הנכון.
איתמר: ותגיד, הזכרתי בחצי אמירת אגב, שקראתי את הריאיון שנתת ל-"הארץ" ממש לא מזמן שבו אמרת שאתה בין השאר מאמין בתהליכים ארוכי טווח, אתה לא מאמין בקיצורים, זה קצת מה שאתה אומר כאן עכשיו.
מתן נאור: נכון.
איתמר: ומצד שני, לקוחות, כולנו מכירים לקוחות, ולקוחות אוהבים קיצורים. כלומר, איך אתה עושה את ה… איך אתה… או עד כמה זה עוזר שאתה מתן נאור ואתה מוכר להם מהכדורסל, כלומר, שאם אתה, נאור, אומר להם, אז זה כנראה יעבוד. או שאתה צריך לעשות איזשהו הליך שכנוע אחר, ולהציג משהו יותר מקצועי, או לפעמים פשוט לוותר על לקוח ולהגיד לו "אני לא יכול לתת לך את השירות" זה גם…
מתן נאור: תראה, יש מצבים של אי-התאמה ביני לבין לקוחות מסויימים, לא קרה לי הרבה, כי בסוף זה תפקיד שלי לשכנע אותם, אבל זה קרה פה ושם… בסופו של דבר זה אחד המכשולים הכי גדולים, כי באמת, כמו שאתה אומר, לקוחות מצפים לאיזשהו משהו מסויים שלימדו אותם, שהם התחנכו אליו, שהם רגילים אליו, מתזונאי אולי באופן כללי או בכלל, ואתה בא עם איזושהי קונספציה קצת שונה בתפישה, וזו אחת המלחמות הקשות, וזה אחד הדברים המאתגרים וגם המהנים בתוך הסיפור, זה לראות בסוף לקוח שלך שלאו דווקא מסתכל על המשקל שלו בתור המדד להצלחה, אלא מסתכל על המהירות שהוא עושה על ההליכון, איך היא עולה.
איתמר: יש לך אולי דוגמא יפה לתת לי?
מתן נאור: יש לי הרבה דוגמאות, אבל שוב, זאת המהות, שלקוח שלאו דווקא הצליח לרדת בשלב הראשון כמו שצריך וזה לא שבר אותו, כלומר, הוא המשיך והוא רואה שהוא משתפר גם במשקלים שהוא מרים וגם במהירויות שהוא הולך, והוא פתאום מתחיל להרגיש שהוא… הוא מרגיש יותר טוב ביום-יום שלו, כי לפני זה הוא לא התנהל כמו שצריך ועם יותר אנרגיה. התופעת לוואי זה לא שאני לא מחפש את ההורדה במשקל, אבל מבחינתי ההורדה במשקל היא סייד-אפקט, היא תופעת לוואי של דרך נכונה, והאמת שהמסקנה של מה שאמרתי מקודם, שאם אתה מגדיר מטרה שהיא ארוכת טווח, שהיא לא נגמרת, שהיא לא מגיעה, ואתה עומד בה ומצליח, והיגדרת מטרה נכונה, בעצם המסקנה של הדבר הזה, זה שהמטרה היא הדרך, אם אתה מפנים את זה, שלעשות ארבע פעמים בשבוע זאת המטרה, זאת גם הדרך. הדרך, לעשות אותה כמו שצריך, תוביל לתוצאות שבסייד-אפקטס אתה רוצה אותן.
איתמר: זה נכון לכל דבר, לא רק לספורט. אנחנו מדברים פה…
מתן נאור: לכל דבר, חד-משמעית. אני אומר, זה נכון, אומנם זה קצת פילוסופי אולי…
איתמר: לא לא, שיחה היא שיחה פילוסופית, אנחנו מדברים פה גם עם עצמאים אחרים הרי.
מתן נאור: זה חד-משמעית, אני באמת ובתמים, למרות שזה קצת פלצפני אולי נשמע וקצת… לא יודע מה… לא מחובר עד הסוף למציאות, אני לחלוטין מאמין בזה.
איתמר: תגיד, קראתי שאתה עדיין משחק כדורסל, רציתי לשאול על השילוב הזה. זה תחביב? נשאר תחביב? איך אתה מנהל את הזמן שלך ביום-יום עם העובדה שאתה עדיין משחק כדורסל במסגרת קבוצתית, אומנם עכשיו אתה פצוע, וגם יש לך עסק עצמאי?
מתן נאור: וגם יש קורונה.
איתמר: וגם יש קורונה, שעל זה נדבר עוד דקה.
מתן נאור: תראה, אז קודם כל, כשסיימתי עם "הפועל תל-אביב", זו ליגה ראשונה והחלטנו שאני לא ממשיך שם, לא חיפשתי אפשרויות נוספות למרות שהייתי יכול לחתום עוד בליגה הראשונה, ולא… אפילו לא ניהלתי משא ומתן עם קבוצות בליגה שנייה שגם שם פנו. הלכתי לכיוון של ליגה שלישית, בידיעה שאני מוריד את כמות האימונים כי אני מתחיל לפתח את עצמי בצורה משמעותית מבחינת התזונה והאימוני כושר שאני עושה. בנוסף, אני מתאר לעצמי, בנוסף לאפליקציה שאני בונה עכשיו, שאפשר יהיה לדבר עליה בהמשך, שקשורה לליווי תזונתי לבני-נוער שנמצאים במסגרות ספורטיביות, אבל ידעתי שאני יורד לליגה הארצית כי נפח האימונים שם הוא ארבעה ערבים בשבוע ולא יותר מזה. אני לא אתכחש לזה שגם יש פה מרכיב כלכלי, שאני עדיין מקבל שכר על זה כשחקן כדורסל בליגה שלישית, וזה נתן לי איזשהו אורך נשימה בשביל לפתח את עצמי, אבל אם אני אתן לך דוגמה, סתם, בשנה הראשונה באמת הייתי בנתניה, שזה היה ארבע פעמים בשבוע, שאלת אותי אם זה תחביב וישר התחלתי לצחוק בלי ששמעתם, החיוך עלה עליי כי אני לא יודע לעשות…
איתמר: תחביבים.
מתן נאור: דברים חצי. כשהייתי בתוך זה, זה שאב אותי לחלוטין, במחשבה ובפניות של המחשבה שלי, אני גבר טיפוסי כנראה, החלוקת קשב היא…
איתמר: לא, זה גם משהו מאוד ב… אפרופו מה שאמרתי לך בהתחלה, על ההתאמה הזאת ואתה אמרת בעצמך שהמשמעת העצמית בספורט היא מאוד מאוד חזקה וזה משרת אותך בחיים העצמאיים, גם פה אני חושב, הטוטאליות, הטוטאליות שלך לביזנס שלך וכמו שהייתה לך טוטאליות בכדורסל, היא מתכון מאוד רציני.
מתן נאור: אני בכלל בן-אדם טוטאלי.
איתמר: כן.
מתן נאור: אני בן-אדם טוטאלי במה שאני עושה. וזה גם קשור לחלוקת קשב, וכשרציתי לפתח את עצמי בשנה באמת בנתניה, אז הצלחתי, אבל לא בצורה שסיפקה אותי. ובשנתיים האחרונות, אחד התנאים שלי היו, זה למרות שקבוצות בליגה מתאמנות שלושה אימונים בשבוע פלוס משחק, היה להתאמן שני אימונים ומשחק. נכון שבמעמדי אז זה איפשר לי לדרוש דרישה כזאת, לא כל אחד יכול, ואני לא אהבתי את זה גם במהות, במה שזה משדר, אבל…
איתמר: לא משנה, אבל ניהול הזמן שלך היה לך, ניהול הזמן במקביל…
מתן נאור: היה לי ממש חשוב ואני חושב שבשנה שעברה, כשעשיתי את זה זה ובעצם אחד הערבים היה בסוף-שבוע, אז בעצם שני ערבים בשבוע נתפסו ובאמת זה היה קשיח לגמרי ולא יכולתי להזיז את זה, אבל זה עדיין איפשר לי לפתח את עצמי משמעותית.
איתמר: היית ממליץ, אגב? או שזה לעצמאיים…
מתן נאור: שמה? סליחה?
איתמר: היית ממליץ אגב לעצמאי לעשות דברים במקביל? אתה לא חושב שזה קצת אולי פוגע בעסק?
מתן נאור: תראה, שוב, אני בסיטואציה קצת שונה, ואני אמרתי לפניי…
איתמר: נכון.
מתן נאור: אני עוד (_) שיש פה פן כלכלי בתוך הסיפור, אז החלוקה הזאת הייתה, בעלות-תועלת, הזמן שהישקעתי בשלושה ימים האלה נתן לי איזשהו תזרים קבוע שהיה קשה לי לוותר עליו.
איתמר: אני פשוט תוהה…
מתן נאור: וגם לא כל-כך רציתי. כלומר, אני מגיע מהכדורסל…
איתמר: כן, כן, אני מבין.
מתן נאור: אז זה שילוב שלהם. זה מאוד מאוד משתנה, אתה יודע, לבוא ולהמליץ המלצה גורפת על זה קשה לי, אבל זה מאוד מאוד תלוי בהכנסה של מישהו מהעבודה שלו כעצמאי, באלטרנטיבות שלו, מה הוא יכול לשלב ולהרוויח ממנו ומה הצרכים שלו.
איתמר: כן.
מתן נאור: מי שיש לו יכולת להתעסק במשהו אחד, אני בהחלט חושב שזה עדיף.
איתמר: שאלה אחרונה לקראת סיום, אחת לפני אחרונה, הקורונה, דרשה שינוי מאוד מאוד משמעותי, והזכרת, הזכרנו אותה כזה קצת בקטנה, ודיברת גם על האפליקציה, רציתי לשאול, באותו הקשר, במה מילאת את הזמן שלך? ואיזה התאמות עשית במהלך הקורונה אם חשבת יותר, אם האפליקציה זה חלק מזה כמחשבה קדימה? איזה התאמות עשית?
מתן נאור: תראה, אז קודם כל מילאתי את הזמן שלי בלרדוף אחרי הילדים שלי…
איתמר: זה נכון.
מתן נאור: יש לי שלושה ילדים, עוד מעט עשר, כמעט שבע ושנה וחצי, שהוא היה מאוד מאוד מאתגר, גם עם הרבה אנרגיה ובלי הרבה שיקול דעת. אז זה מילא את רוב הזמן שלי בימים. אני כבר… מה שכן, כמו שאמרתי, אני בן-אדם טוטאלי, אז הכדורסל כרגע ירד והעסק שלי דיי… האימונים שאני עושה, וכתזונאי, בעצם הכל הושבת כי אי-אפשר היה להיפגש עם אנשים, אז פניות המחשבה שלי באמת, למרות שהייתי מאוד מאוד עסוק עם הילדים, התפנתה באמת לדברים נוספים, אני כבר שלוש שנים, מה שהזכרתי מקודם, בתהליך של פיתוח אפליקציה לליווי תזונתי, שהקורונה הזאתי, עבדתי הרבה מאוד בלילות, כי לא היה לי זמן פנוי, ואז הרגע היחיד שהיה לי איזשהו רצף ושקט לאורך זמן, זה התקדם בצורה מאוד מאוד מאוד משמעותית. בתקופת הקורונה, לאו דווקא בגלל הקורונה, כי זה היה קורה סביב הזמן הזה גם ככה כי זה כבר בהליך פיתוח שהיה מיועד להיות איפשהו פה, אבל זה כן נתן קפיצה משמעותית, זה כן נתן לי יכולת להתרכז בזה יותר ולקדם שם דברים מסוימים שאולי לא הייתי מצליח אם לא.
איתמר: שאלה אחרונה, טיפ שמישהו נתן לך לפני שנהיית עצמאי והיית רוצה לשתף אחרים?
מתן נאור: טיפ שמישהו נתן לי…
איתמר: כן. אשתך, חברים שלך, מאמני כושר, מאמני ספורט…
מתן נאור: אני חושב שבעיקר, בעיקר דיברו דווקא על ניהול זמן, באמת זה שוב חוזר להגדרת המטרות, לשים כל מיני… מצד אחד באמת לחשוב על קונספציה רחבה יותר, על כמו שאמרתי, "מטרת-על", ולשים עוד כמה יעדים בדרך שמקדמים אותך לקראת ה-"מטרת-על" הזאת או לקראת הרעיון היותר גדול. אני חושב שבאמת המשמעת פה בניהול זמן הוא קריטי, כי נורא קל לברוח ולאו דווקא להתעסק עם זה עד הסוף.
איתמר: מתן נאור, היה לי מאוד כיף לשוחח איתך, תודה רבה.
מתן נאור: גם לי, תודה רבה.