כמו בכל דבר בחיים, ובמיוחד בעסקים, ככל שתכירו את הזכויות והחובות שלכם כבעלי עסק, כך תוכלו למקסם את הפוטנציאל הרווחי שלו. ידע זה כוח, ומס תשומות, אורח הכבוד שלנו במאמר הזה, הוא מע"מ שאפשר לקזז, אז למה לא להזדכות עליו? הנה מדריך מפורט שיעזור לכם ללמוד ולהכיר את הנושא לעומק, כולל טיפים משלנו.
מהו מס תשומות?
מס תשומות הוא המע"מ ששולם עבור שירותים או מוצרים שרכשתם עבור העסק. לעסקים שמוגדרים עוסק מורשה יש אפשרות לקזז אותו מתוך תשלומי המע"מ שגבה מלקוחותיו והעביר לרשויות המס.
המשמעות והיתרונות של החזר תשומות
בזכות הקיזוז, סכום המע"מ שתידרשו להעביר לרשויות המס בבוא העת מופחת משמעותית, ובשורה התחתונה, יחסוך לכם לא מעט כסף, ולכן חשוב לזכור לקזז אותו מכל רכישה שנעשתה עבור ובמסגרת העסק. לדוגמה, אם העסק גבה לאורך השנה מהלקוחות מע״מ בגובה 10 אלף ₪, וסך המע״מ שהוציא העסק עבור תשומות מוכרות היה 4000 ₪, העסק יצטרך להעביר למע״מ רק 6000 ש״ח.
הבדלים בין תשומות מוכרות ולא מוכרות – הגדרות מרכזיות
התשומות המוכרות הן אך ורק בגין הוצאות חייבות במס שבוצעו לצרכי העסק, והופקו עבורן חשבוניות מס. לצורך העניין הן נקראות גם הוצאות מוכרות. כל עוד מדובר בהוצאה מוכרת יהיה ניתן לנכות ממנה מס תשומות, בגובה משתנה, בהתאם לאופי ההוצאה.
אגב, הוצאות שבוצעו לפני פתיחת העסק לא יהיו מוכרות לניכוי מס תשומות, אלא אם יוכח שמדובר בהוצאות הקשורות להקמת העסק.
הוצאות מעורבות – הוצאה שהיא בחלקה עסקית ובחלקה לשימוש פרטי. אם ההוצאה היא בעיקר עסקית, תוכלו לנכות מהמע"מ עד 66% (שני שליש). אם ההוצאה בעיקרה פרטית, תוכלו לנכות עד 25% (רבע) מהמע"מ, כל עוד לא הוכח שיעור אחר של חלקה של ההוצאה בעסק.
כמובן, מי שיוכל לעזור לכם להבין בצורה המיטבית אילו מהתשומות שלכם נחשבות מוכרות הוא איש מקצוע כמו רואי ורואות חשבון, יועצי ויועצות מס וכו׳.
תהליך הגשת בקשה להחזר מס תשומות
ניכוי מס התשומות מתבצע בדוח התקופתי שמגישים לרשות המסים. עוסק מורשה מגיש דוח תקופתי חודשי או דו חודשי למע"מ, בו מציינים 2 סוגים של מע"מ על תשומות.
הסוג הראשון – נכסים קבועים וציוד. תשומות הנוגעות לרכישה של מבנה ולרכוש קבוע של העסק כמו ציוד, מכונות, הקמה של מבנים, רכישת קרקעות וכדומה, שאינם למכירה ואינם סחורה השייכת לפעילות הרגילה של העסק.
הסוג השני – רכישות שוטפות. גם כאן, רק רכישות שנעשו במסגרת הפעילות העסקית, למשל הוצאות על סחורה, מלאי, חומרים, חשבונות (כמו חשמל ומים) ושירותים נוספים (ייעוץ וכו').
את מס התשומות מפחיתים מהמע"מ שנגבה מלקוחות העסק, כאשר היתרה משולמת לרשות המסים.
מה קורה כאשר מס התשומות גבוה מהמע"מ שנוכה מהלקוחות?
במקרה כזה, תהיו זכאים להחזר מרשות המסים. את ההחזר ניתן לבקש באמצעות הגשת דוח להחזר, והוא בדרך כלל מתקבל כחודש מהגשתו, כמובן כל עוד הוא הוגש במסגרת לוחות הזמנים.
באופן כללי, ניתן לנכות מס תשומות מקסימום תוך שישה חודשים מיום הוצאת חשבונית המס. במידה ותצטרכו לעשות זאת במועד מאוחר יותר, ניתן גם לקבל אישור לדחיית התשלום באמצעות פניה למע"מ.
שאלות ותשובות
מה ההבדל בין מס תשומות למס עסקאות?
מס עסקאות הוא המע"מ שנרשם עבור העסקאות שביצע העסק מול לקוחותיו. בעצם, ברגע שגביתם תשלום כולל מע"מ מלקוח, המע"מ הזה הוא מס עסקאות. מס תשומות הוא המע"מ ששילמתם כאשר רכשתם ציוד או שירות עבור העסק.
האם ניתן לקבל החזר מס תשומות על רכישת רכב?
כל עוד הרכב משרת את הפעילות העסקית של העסק. אם הוא משרת גם את העסק וגם את הצרכים האישיים שלכם, הוא יוכר כהוצאה מעורבת, ואז תצטרכו להוכיח מה עיקר השימוש בו – עסקי או פרטי, וההחזר יהיה בהתאם.
האם עוסק פטור רשאי לקזז מס תשומות?
מאחר ועוסק פטור לא משלם מע"מ על עסקאות, הוא אינו רשאי לקזז מס תשומות.
לסיכום, מס התשומות שם כדי שתנכו אותו! זה מתאפשר רק כאשר מנהלים מעקב הוצאות מסודר. הוצאות הן חלק בלתי נפרד מהעסק, ולכן חשוב לדעת תמיד לאן הכסף יוצא, לאיזו מטרה והאם זו הוצאה שצריך לדווח עליה. את זה תוכלו לעשות בקלות עם מורנינג חשבונית אונליין, המאפשרת ניהול הוצאות סופר נוח: צילום והעלאת חשבוניות וקבלות ישירות מהנייד, הפקת דוח הוצאות בקליק, שליחה אוטומטית של הוצאות אל הרו״ח ועוד.