כפי שכולם יודעים, מיסים הם הבסיס לפעילותה הכלכלית של המדינה: המס שהיא גובה מאיתנו, עצמאים, שכירים, חברות וכו׳ מגיע לקופה הציבורית, ובעזרתו יכולה להמדינה להתנהל באופן שוטף. ישנם לא מעט גורמים שמנסים ״להעלים״ מיסים, כלומר לשלם פחות מס על פעילותם, והם עושים זאת בין היתר בעזרת חשבונית פיקטיבית. מה זה בעצם, ולמה ממש לא כדאי לכם להסתבך בסיפור כזה? כל התשובות כאן.
אז מה זה בעצם חשבונית פיקטיבית?
חשבונית פיקטיבית היא חשבונית תמימה לכאורה, שנראית כמו כל חשבונית באשר היא – אלא שהיא לא מעידה על עסקה שהתרחשה באמת, או לחילופין, מעידה על עסקה שקרתה במציאות, אבל הסכום המופיע בה אינו תואם את הכסף שהועבר בפועל. חשוב לציין שחשבוניות פיקטיביות יכולות להיות מופקות גם בתמימות, בשל טעות ברישום (למשל של הסכום או של התאריך), אך זהו המקרה הפשוט. המקרה המורכב הוא הפקת חשבונית כזו בכוונה: מהלך כזה נתפס בעיני הרשויות כפעולה חמורה ביותר המנוגדת לחוק.
בשורה התחתונה, חשבונית פיקטיבית למעשה גורמת לכך ששני הצדדים בעסקה עושים כסף על חשבון המדינה: מצד אחד המשלם שמדווח על סכום כסף שלכאורה הוציא מכיסו, סכום שנחשב להוצאה מוכרת ולכן מקוזז מהיקף המס שעליו לשלם; ומצד שני, מקבל הכסף שמדווח על המע"מ ששילם כביכול כחלק מהעסקה, ומקבל עליו החזר מהמדינה. כלומר שני הצדדים מרוויחים, משום שדיווחו באופן פיקטיבי על פעולה שעשו ויקבלו, שלא בצדק, כספים לכיסם – או יחסכו תשלום מס.
איך נוצרת חשבונית פיקטיבית וכיצד ניתן לזהות אותה?
תחילה חשוב להבהיר – המטרה של ההסברים הבאים אינה להדריך אתכם כיצד להפיק חשבונית פיקטיבית, אלא ההיפך – לסייע לזהות מקרים כאלו ולהימנע ממעורבות בעסקה שעלולה לסבך אתכם. הנה 4 הסוגים העיקריים של חשבוניות פיקטיביות.
חשבונית מס פיקטיבית
הסוג הנפוץ ביותר של חשבוניות פיקטיביות. מדובר על טריק די פשוט ולא כל כך חדש בו חשבונית מופקת על עסקה או שירות שמעולם לא קרו בפועל. או במילים אחרות, חשבונית בעבור עסקה לא אמיתית.
מטרתה של חשבונית זו היא כפולה – מצד אחד להגדיל את הוצאות העסק עבור מי שהחשבונית הופקה לידו, ומצד שני גם לקבל החזר מרשויות המס על המע"מ הפיקטיבי שמגולם בעסקה.
בשלב הבא, בדרך כלל, דבר קיומה של חשבונית זו בכלל לא ידווח לרשויות המס, מה שיאפשר כאמור לצד לו הפיקו את החשבונית ליהנות מכל אותם החזרים וקיזוזים. בנוסף, הצד שהפיק את החשבונית יוכל לקבל תמורה כספית מבלי לשלם עליה שקל אחד של מיסים.
חשבונית מס מנופחת
הסוג הבא של החשבוניות הפיקטיביות מתייחס לחשבונית מנופחת, ששמה רומז רבות על מה שהיא טומנת בחובה. כמו בכל שקר טוב, גם החשבונית המנופחת מבוססת על קמצוץ מן האמת – מי שמפיק את החשבונית המנופחת ישתמש בדרך כלל בעסקה אמיתית שאכן קרתה כבסיס, אולם יציין סכום העברה גבוה ומנופח ממה שאכן היה בפועל, בהסכמת שני הצדדים כמובן (למשל – החשבונית תהיה ע״ס 10,000 ש״ח כאשר העסקה בפועל היתה בגובה 1000 ש״ח). זה מאפשר למפיק החשבונית ליהנות מהחזרים וקיזוזים גבוהים יותר ממה שאמורים היו להיות, בעוד שהצד השני ישתף פעולה ויעלים את החשבונית באופן 'מסתורי' מתהליך הדיווח לרשויות המס.
חשבונית מס זרה
הסוג האחרון של חשבוניות המס הפיקטיביות הוא גם המורכב ביותר לביצוע ודורש שלושה אנשים כדי להצליח. חשבונית מס זרה זוהי חשבונית שאכן משקפת עסקה שקרתה בפועל בין צד א' לבין צד ב', אך מי שהפיק אותה (צד ג') הוא לא מי שסיפק את השירות שצוין על גביה. כך, מי שקיבל את החשבונית יוכל להזדכות על הוצאותיו, בעוד שנותן השירות יכול
חברת קש
רישום חשבונית על שם חברת קש או על שם חברה שלא קיימת באמת, כך שלכאורה בוצעה עסקה, מבלי שזו נעשתה בכלל.
מה יכול לקרות למי שנתפס מפיק חשבונית פיקטיבית?
תחילה נציין שאם רשויות המס חושדות בכם כמי שמפיקים חשבוניות פיקטיביות – אתם לרוב לא תדעו מכך בהתחלה. החקירה תהיה חקירה סמויה, וייתכן שבמשך תקופה תמשיכו להפיק חשבוניות כאלו בלי לדעת שנאספות ראיות סביבכם.
אחרי ששמנו את זה על השולחן, נגיד מפורשות: הפקת חשבונית פיקטיבית (אם נעשתה שלא בתום לב, כמובן), היא עבירה פלילית. הרשויות רואות צעד כזה בחומרה רבה, ובצדק, שכן מדובר במניעת כסף מהקופה הציבורית – כלומר מכל אחד ואחד מאיתנו. אפשר גם להגיד שמדובר בגניבה, ולכן הרשויות לא עוברות על כך בשתיקה: אדם שנתפס כמעלים מס יכול להיקנס בסכומי כסף גדולים מאוד, ובהתאם לגובה ההעלמה ולחומרת הנסיבות, גם לבלות זמן ממושך בין כותלי הכלא.
כעת, כשסוגי החשבוניות הפיקטיביות מובנים לנו יותר, נחזור ונזכיר – הפקת חשבונית פיקטיבית מכל סוג שהוא מהווה עבירה פלילית לכל דבר ועניין.
איך נמנעים מהסיפור הלא נעים הזה?
כפי שכולנו יודעים, אי־ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש – ואי הידיעה לגבי שימוש בחשבונית פיקטיבית (כלומר העובדה שהייתם בעצמכם צד בעסקה שכוללת חשבונית כזו) לא בהכרח תמנע מכם להפוך לחלק מההליך הפלילי.
לכן חשוב מאוד לבדוק ולוודא היטב את פרטיה של כל עסקה בה אתם שותפים, ולבחון מול מי אתם עומדים. אם תוודאו שהחברה שמולכם היא חברה אמיתית וחוקית, ותוכיחו זאת בפני הרשויות במקרה של עסקה חשודה, החשדות נגדכם יפחתו משמעותית ואף ייעלמו: את הבדיקות שלכם אתם עשיתם, את החובה שלכם ביצעתם.
הבדיקות המדוברות כוללות, בין היתר, בדיקה לגבי אישור ניהול ספרים וניכוי מס במקור של העסק שמולו אתם מתנהלים; בדיקת מסמכי ההתאגדות; בקשת צ'ק לדוגמה; קבלת תעודת חברה או תעודת עוסק; הפקת דו"ח רשם החברות; פגישה פנים אל פנים עם אנשי החברה/העסק; קבלת אישור מרואה החשבון של החברה ועוד, כמובן, תלוי בסיטואציה ומול מי אתם עומדים.
גם חשבונית דיגיטלית תעזור
דרך נוספת להימנע ממקרה כזה, או לכל הפחות להפחית את הסיכוי למעורבות בעסקה עם חשבונית פיקטיבית, היא שימוש במערכת ניהול עסק דיגיטלית כמו מורנינג של חשבונית ירוקה ולהפיק באמצעותה קבלות וחשבוניות.ניהול עסק בדיגיטל עם מורנינג הוא למעשה עוד ״חותמת כשרות״ עבור עסקים.
מדוע? משום שזו אינדיקציה לכך שהעסק עובד עם חשבוניות מאושרות על ידי רשות המיסים. החשבוניות הללו מתועדות, כך שכל חשבונית דיגיטלית שתוצא מצד העסק שמולו אתם מתנהלים, היא חשבונית שאפשר להתחקות אחריה ולבדיוק פרטים על אודותיה – גם אם לא על ידיכם, בהחלט על ידי רשויות המס עצמן. בדרך הזו אתם מבטיחים לעצמכם שקט, ומקטינים משמעותית את האפשרות להתנהלות מול מי שמוציא חשבונית פיקטיבית כדי להעלים מס.
ואיך מודל חשבונית ישראל נכנס לתמונה?
הכירו את "חוק ההתייעלות הכלכלית" – חוק שאישרה הוועדה לכספים בחודש מאי 2023, וכולל בתוכו גם תוכנית לצמצום משמעותי בשימוש בחשבוניות פיקטיביות שזכתה לשם ״מודל חשבונית ישראל״. לפי החוק, כל חשבונית מעל סכום מסוים תהיה מחוייבת במספר הקצאה, אותו מעניקה רשות המסים.
בשנה הראשונה לחוק (2024), נדרשו מספרי הקצאה רק עבור חשבוניות מס העולות על 25,000 ₪ (לא כולל מע"מ). החל מה-1 בינואר 2025, הסכום עודכן ל-20,000 ובהמשך ירד שוב במספר פעימות, עד שיגיע ל-5,000 ₪ בלבד, ככל הנראה עד שנת 2028. החדשות הטובות – המערכת שלנו כבר ערוכה למודל חשבונית ישראל, ואחרי חיבור ראשוני פשוט ומהיר, כל העניין הזה יקרה באופן אוטומטי.