פתחתם עוסק פטור, העסק מתחיל להתגלגל וגם לגלגל סכומים לא רעים (בהתאם לתקרה המוגדרת בחוק כמובן), אבל אתם עדיין לא באמת יודעים כמה אתם באמת מרוויחים בפועל? זה בדיוק הטיימינג המושלם להכיר את דוח רווח והפסד. 

מהו דוח רווח והפסד?

דוח רווח והפסד מציג את הרווח הנקי של העסק בכל שנה, לאחר שקלול כל ההוצאות המוכרות וההכנסות, ומגדיר כמה מס תצטרכו לשלם. רק בעזרת דוח רווח והפסד אפשר לדעת כמה כסף באמת מכניס העסק, ולהבין אם הוא בכלל רווחי. 

למה חשוב להפיק דוח רווח והפסד?

  1. 1. תיעוד נכון של הוצאות והכנסות מקטין את שורת הרווח ואת המס שיש לשלם. 
  2. 2. סיבה נוספת – דירוג אשראי, במידה והעסק מעוניין לקבל אשראי, ניהול ספרים קפדני מציג את העסק  כעסק רציני, מסודר, רווחי, ומבטיח קבלת תנאים טובים יותר מהבנק כמו ריבית נמוכה. 

מבנה דוח רווח והפסד לעוסק פטור

לדוח רווח והפסד 3 מרכיבים עיקריים, כל אחד מהם נוגע לפרט אחר אותו יש למלא. חשוב מאוד לעשות את זה בקפידה – זה שווה לכם הטבות מס. 

1 | פעילות עסקית: 

הכנסות – כל סכום שנכנס עבור העסק. 

הוצאות – כל הוצאה שמטרתה לתרום להכנסת העסק. סעיף זה מחולק גם הוא לתתי סעיפים/קטגוריות, ולכן מומלץ לקטלג את ההוצאות שלכם כבר מראש, בשלב איסוף ושמירת הקבלות. קטגוריות לדוגמה – פרסום ושיווק, הנהלה, משרד, רכב, וכו'. 

על עוסק פטור למלא את ההכנסה החייבת לפי סך הקבלות שהוא הפיק במהלך השנה, והוצאות ללא ניכוי המע"מ, כמו טלפון, אינטרנט, שכירות וכו'. 

2 | תוצאות ביניים: 

רווח גולמי – רווח המתקבל לאחר הורדת העלויות הכרוכות בייצור הכנסות (חומרי גלם, ציוד, וכו'). 

רווח תפעולי – תוצאה של הרווח הגולמי לאחר שהחסרנו ממנו את הוצאות הפעילות העסקית (המכונות גם הוצאות תפעול, כמו שיווק ופרסום, חשבונות חשמל מים ועוד) לפני ניכוי הוצאות מימון ומיסים. 

רווח לפני מס – הכנסות העסק לפני תשלום המיסים.

3 | שורה תחתונה:

רווח נקי –  סך ההכנסה לאחר ניכוי הוצאות. אם הסכום המתקבל הוא שלילי – נוצר הפסד.

כיצד להכין דוח רווח והפסד?

מומלץ מראש לנהל מעקב אחר ההוצאות וההכנסות של העסק – כדי לעשות את זה, צריך בסה"כ לשמור את כל החשבוניות שהעסק הפיק, וכמובן – את כל הקבלות על ההוצאות שבוצעו במסגרת הפעילות העסקית. 

הדרך הנוחה והיעילה ביותר, היא באמצעות מערכת דיגיטלית לניהול העסק, כמו morning למשל, שיכולה לשלוף עבורכם בלחיצה כפתור את כל הנתונים, ולסווג עבורכם את ההוצאות וההכנסות בצורה יעילה ומדויקת. דרך אחרת היא לתייק ידנית את החשבוניות של העסק ואת הקבלות עבור ההוצאות שלו ולשלוף אותן בבוא המועד, שזה אומר להתחיל לחשב, לקטלג, לחסר, ולקוות שלא עשיתם טעויות בחישוב, ועוד. מה שמביא אותנו לסעיף הבא. 

טעויות נפוצות בהכנת דוח רווח והפסד וכיצד להימנע מהן

אז הזכרנו טעות בחישוב. ברגע שתעשו טעות כלשהי בחישוב, זה יכול לעלות לכם ביוקר. ליטרלי. במידה ושורת הרווח שלכם שונה מהמציאות, ואפילו גבוהה ממנה, ייתכן ותשלמו על כך מיסים גבוהים יותר, ואם היא נמוכה יותר, תשלמו מיסים נמוכים יותר ממה שהיה עליכם לשלם בפועל מה שיכול להתפרש כהעלמת מס, ומזה בדיוק אתם רוצים להימנע.

טעות נוספת היא בחישוב הוצאות שלא מוכרות על ידי מס הכנסה, או חישוב לא מדויק, כמו הוצאות שאמורות להיות חלקיות ומחושבות באופן מלא. טעויות כאלו הן קריטיות מכיוון שאתם מדווחים למס הכנסה, ודיווח שגוי הוא גם עבירה על החוק. 

אם אתם רוצים להיות בטוחים שאתם עושים עבודה נכונה, מחושבת ומדוייקת שתמקסם עבורכם את הטבות המס, שווה להיעזר באיש מקצוע כמו רואה חשבון,שיעשה את זה בצורה הכי מקצועית שיש (כי זה ממש המקצוע שלו).

תיעוד ודיווח נכון לרשויות המס

ברמה הטכנית, את התיעוד אפשר לעשות בטבלה המשווה בין הנתונים השונים ומסכמת את השורה התחתונה – הרווח הנקי. הגשת הדוח מתבצעת במסגרת הגשת הדוח השנתי, הכולל בתוכו את דוח רווח והפסד. 

גם אם הוא נשמע קצת מסורבל , דוח רווח והפסד הוא כנראה הדוח הכי חשוב שתפיקו עבור העסק שלכם. יותר מכל דיווח אחר שהוא לצרכי מס, תיעוד, דרישות החוק ועוד, זה באמת דוח שנותן לכם תמונה פיננסית ברורה ואמיתית על העסק שלכם! 

עם מורנינג אתם  לגמרי יכולים להיות רגועים, ואפילו ליהנות מהדרך. מורנינג של חשבונית ירוקה מציעה מערכת ידידותית ויעילה, שתעזור לכם לתעד את ההכנסות וההוצאות במהלך השנה, ובבוא העת ולהפיק את הדוח בלחיצת כפתור, בלי חישובים, ובלי להסתבך.