החלטתם לפתוח עסק? מזל טוב! אתם במסלול הישיר להגשמה עצמית, עכשיו רק נשאר לגלות איך ההגשמה העצמית הזאת הולכת לבוא לידי ביטוי מול רשויות המס. השאלה הראשונה שאתם צריכים לשאול את עצמכם לפני שאתם ניגשים למלאכה, היא האם לפתוח עוסק מורשה או פטור, וכדי לענות עליה, חשוב שתבינו את ההבדלים ביניהם. 

מה ההבדלים העיקריים בין עוסק פטור ועוסק מורשה?

רגע לפני פתיחת עוסק פטור  אתם צריכים לדעת שעוסק פטור הוא עסק קטן שסכום ההכנסות השנתי שלו לא עולה על הסכום הנקוב בחוק, המכונה גם ״תקרת הכנסות״, שנכון לשנת 2024 עומד על 120 אלף ש"ח בשנה. 

חשוב לדעת שישנם סוגי מקצועות או תחומי עיסוק המחוייבים לפתוח עוסק מורשה, ללא תלות בגובה ההכנסות. בגדול מדובר במקצועות בעלי אחריות מוגברת כגון רופאים, פסיכולוגים, מהנדסים וכו'. מידע נוסף על מי יכול להיות עוסק פטור או לא אפשר למצוא באתר רשות המסים. 

בניגוד לעוסק מורשה, עוסק פטור כשמו כן הוא – פטור, והפטור הזה מתייחס למע"מ – מס ערך מוסף. זה אומר שעוסק פטור לא רשאי לגבות מע"מ מלקוחותיו על שירותים או מוצרים שהוא מוכר, ולכן גם לא צריך לנכות את המע"מ מול רשויות המס. חשוב לזכור – יש תשלומי מס הכנסה לעוסק פטור, והוא פטור רק ממע"מ, בעוד עוסק מורשה מחויב על פי החוק לגבות מע"מ מלקוחותיו.  

המסמך היחידי שעוסק פטור חייב להוציא הוא קבלה. יש לו אפשרות להוציא גם דרישות תשלום (חשבוניות עסקה) לפני קבלת הכסף או הצעות מחיר, אבל הוא לא חייב לעשות את זה ולא חייב לדווח על זה. עוסק מורשה לעומת זאת, חייב להוציא חשבוניות מס לפני קבלת תשלום. ההבדל בין חשבונית עסקה לחשבונית מס הוא שחשבונית מס מחייבת את מי שהוציא אותה לשלם את המס המגולם בה לפי החוק, ויש לדווח עליה כחלק מתהליך ניהול הספרים של העסק. 

הבדלים נוספים באים לידי ביטוי גם במועדי הדיווח לרשויות, כאשר עוסק פטור מדווח אחת לשנה לעומת עוסק מורשה שחייב בדיווח אחת לחודש או חודשיים.

מהטבלה הבאה ניתן ללמוד על ההבדלים העיקריים בין עוסק מורשה לפטור: 

שאלהעוסק מורשהעוסק פטור

מה תקרת ההכנסות השנתית המותרת?

אין תקרה

עד 120,000 ש"ח (נכון לשנת 2024)

מחיר השירות שאני גובה הוא 700 ש"ח. כמה ממנו אקבל בפועל?

יש לזקוף כהכנסה רק 581 ש"ח, ולהעביר 17% מתוך העסקה למע"מ – 119 ש"ח

כל הסכום נזקף לזכות בעל העסק כהכנסה, עליה יגבה מס בסוף השנה

מה קורה למע"מ ששילמתי כחלק מההוצאות עבור העסק (מס תשומות)?

ניתן לקזז את סכום המע"מ מול רשויות המס. הסכום הזה יופחת מהתשלום שהעסק צריך להעביר למע״מ

לא ניתן לקבל החזר מע"מ מרשויות המס

האם עליי להעביר את תשלומי המע"מ לרשויות המס?

יש לגבות מע"מ בכל עסקה ולהעביר את הסכום שנותר לרשויות המס, לאחר קיזוז מס תשומות 

אין לגבות מע"מ 

מתי יש להגיש דוחות למע"מ?
אחת לחודש או חודשיים
פעם בשנה

האם עליי להפיק חשבונית מס?
כןלא

כיצד להחליט איזה סטטוס מתאים לעסק שלי?

על מנת לענות על השאלה הזאת, עליכם להבין כמה אתם צופים שהעסק החדש שלכם עתיד להכניס בשנה הקלנדרית הנוכחית, ולבדוק האם הסכום הזה גבוה או נמוך מהתקרה. אם אתם לא צופים שתעברו את תקרת ההכנסות המותר עבור עוסק פטור, ואתם לא נכללים ברשימת העסקים שחייבים להיות עוסק מורשה, אתם יכולים לפתוח עוסק פטור.

אם יש לכם בסיס לחשוב שהעסק יגדל מהר ולעבור את תקרת ההכנסות תוך זמן קצר, תוכלו להימנע מבירוקרטיה ולהתחיל מיד כעוסק מורשה. כמובן, כדאי לקחת בחשבון שתצטרכו לגבות מע"מ מהלקוחות שלכם מהיום הראשון ועמוד בהרבה יותר מטלות ניהוליות. 

דבר נוסף שצריך להכיר, הוא שהתקרה מתייחסת אך ורק להכנסות מהעסק, ולא מחשבת הכנסות במקרה של עצמאי שכיר

שאלות ותשובות 

האם יש יתרונות מסוימים ללקוחות בעבודה עם עוסק מורשה לעומת עוסק פטור?

זה תלוי בסוג הלקוחות. כעוסק מורשה אם תעבדו בעיקר מול חברות ועסקים, תצטרכו לגבות מע"מ על השירותים שלכם, אבל עבור הלקוחות הללו זה לא יהיה משנה מאחר וגם הם גובים ומנכים את המע"מ. 

לעומת זאת, אם הלקוחות שלכם בעיקר פרטיים, הם יצטרכו לשלם סכומים גבוהים יותר עבור השירותים שלכם, מאחר והמחיר שתקבלו יהיה חייב לכלול מע״מ 

ומה לגבי עוסק פטור? הוא מלכתחילה לא גובה מע"מ ולא מנכה אותו כך שזה לא משנה מה סוג הלקוחות מולם הוא עובד – לעניין אין השפעה עליו. 

איך יכול עוסק פטור להתמודד עם מגבלת ההכנסה במקרה של גידול מהיר בעסק?

קודם כל, מגבלת ההכנסה היא שנתית ולכן צריך להסתכל עליה ככה, אם כבר ביצעתם פתיחת עוסק פטור  ואתם בכל זאת צופים שהעסק יחצה את התקרה לפני שהשנה תסתיים כדאי להתייעץ עם רואה החשבון שלכם, שידאג לעזור לכם לחצות את השנה כעוסק פטור מבחינה חשבונאית ורק לאחר מכן לעבור לעסוק מורשה. אם אתם רואים שאתם עוברים את התקרה ורוצים לבצע את המעבר, עליכם לגשת למע"מ ולבצע מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה. אם המצב הוא הפוך, ופתחתם עוסק מורשה אבל אתם מבינים שהכנסות העסק רחוקות מסכום תקרת עוסק פטור, תוכלו לבצע מעבר מעוסק מורשה לעוסק פטור, אך קחו בחשבון שזה לא מעבר שניתן לעשות כל כך מהר ברמה הבירוקרטית.

כיצד השוני בדרישות הדיווח בין עוסק פטור לעוסק מורשה משפיע על ניהול זמן ומשאבים בעסק?

באופן כללי מומלץ להיעזר בשירותיו של איש מקצוע כמו רואה חשבון, ובכל מקרה, בין אם יש לכם עוסק פטור או מורשה, אתם צריכים ללמוד להתנהל בצורה מסודרת. מעקב הוא מעקב, בין אם הדיווח מתבצע אחת לחודשיים או אחת לשנה. נכון, כעוסק פטור אתם יכולים לגשת לעניין רק בסוף השנה ולרכז הוצאות מוכרות וקבלות רק בבוא העת, אבל אם לא תנהלו מעקב מסודר כל השנה, תצטרכו להקדיש הרבה זמן ומשאבים ברגע האמת, אז כך או כך לא באמת חסכתם לעצמכם זמן. 

עכשיו כשיש לכם את כל המידע על ההבדלים בין עוסק מורשה לעוסק פטור, שווה לדעת שבשני המקרים, ניהול דיגיטלי של העסק עם מורנינג של חשבונית ירוקה,מאפשר ליהנות ממערכת וידידותית שתלווה אתכם מהמסמך הראשון בעסק ועד הפקת דוח ההכנסות השנתי, בקלות ועם מינימום מאמץ